Ας πετάξει το γάντι στον Τσίπρα

Ας πετάξει το γάντι στον Τσίπρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει πως η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν και παραμένει ένα σοβαρό πολιτικό λάθος με εντελώς αρνητικές συνέπειες για την πολιτική ζωή του τόπου, την οικονομία και πάνω απ’ όλα για τα εθνικά θέματα. Μια τουλάχιστον δίμηνη περίοδος με ρευστό το πολιτικό τοπίο και με το κλίμα της αβεβαιότητας που θα προκαλέσει, πιθανόν να κλονίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Υποθέτω πως και οι εμπνευστές αυτής της δόλιας εκλογικής ρύθμισης σήμερα θα έχουν αντιληφθεί το λάθος τους.

Ηταν δόλια η ψήφιση της απλής αναλογικής, διότι δεν έγινε για λόγους αρχής, όπως διατείνεται η Αριστερά. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα ήταν από τα πρώτα νομοθετήματα που θα έφερνε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Δεν το έπραξε, διότι τότε ήταν «καβάλα στο κύμα». Πότε το έκανε; Οταν διαπίστωσε πως υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να ηττηθεί στις εκλογές. Συνεπώς, τα περί ζητήματος αρχών της Αριστεράς ουδείς τα πιστεύει. Ηταν μια κίνηση τακτικής, η ψήφιση της απλής αναλογικής.

Σήμερα, υπάρχει θεραπεία στο πρόβλημα; Φυσικά! Αν ο Αλ. Τσίπρας –κατανοώντας το στρατηγικής σημασίας λάθος του και αντιλαμβανόμενος πως η προοπτική της λεγόμενης «προοδευτικής» διακυβέρνησης αποτελεί όνειρο απατηλό– συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του.

Μα για ποιο λόγο να το πράξει αυτό ο Αλ. Τσίπρας; Εχει ιστορικό πολιτικής υπευθυνότητας; Τώρα, αν συναινέσει, θα του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει πως διαθέτει. Εξάλλου, οι συνεργάτες του, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις, διαλαλούν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Τι πιο λογικό, να συμφωνήσουν στην ψήφιση ενός εκλογικού νόμου που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και να μην παζαρεύουν με τον Ν. Ανδρουλάκη;

Θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να πιέζει προς την κατεύθυνση της συναινετικής αλλαγής του εκλογικού νόμου, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε προφανές πολιτικό αδιέξοδο. Οταν ισχυρίζεσαι πως είσαι πρώτο κόμμα, δεν γίνεται να αρνείσαι πρόταση που σου δίνει την αυτοδυναμία και αποτρέπει τον εθνικό κίνδυνο της ακυβερνησίας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή