90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ… 7-1-1933

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΝΗΣΗ ΟΡΚΟΥ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ: Ο προεκλογικός αγών διά τας εκλογάς προς ανάδειξιν βουλευτών του ελευθέρου ιρλανδικού κράτους ήρχισεν, οι δε κ.κ. Ντε Βαλέρα και Κογκραίηβ, οι κύριοι πρωταγωνισταί του αγώνος, ήρχισαν τας περιοδείας, διά την επιτυχίαν των οποίων θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νεώτερα τεχνικά μέσα, μεγάφωνα, ασύρματοι κ.λπ. Ο Ντε Βαλέρα [φωτ.], εις λόγον του χθες εδήλωσεν ότι αι εκλογαί διεξάγονται διότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτών απαιτεί ισχυράν κυβέρνησιν. Προσέθεσεν ότι το πρόγραμμά του έγκειται εις την μη καταβολήν των δόσεων διά τ’ απαλλοτριωθέντα κτήματα του αγγλικού δημοσίου, εις τρόπον ώστε να καταστή δυνατή η οικονομική ενίσχυσις των Ιρλανδών αγροτών και η ψήφισις νόμου περί αρνήσεως δόσεως όρκου υποτελείας εις το αγγλικόν Στέμμα, παρά την θέλησιν της Γερουσίας.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ: Η χθεσινή Αθηναϊκή τελετή του αγιασμού των υδάτων της Δεξαμενής δεν είνε παλαιά, […] δύναται δε να λεχθή ότι εθεσπίσθη προ εξηκονταετίας περίπου. Διότι το παλαιόν έθιμον ήτο μόνον ο αγιασμός των θαλασσίων υδάτων, των ποταμών και των λιμνών. Αλλά ο αγιασμός των υδάτων της Δεξαμενής οπόθεν υδρεύεται η πόλις είνε πανήγυρις και έθιμον κυρίως εν Αθήναις εφαρμοσθέν και επικρατήσαν. Φαίνεται ότι το έθιμον εφηρμόσθη το πρώτον κατά πρωτοβουλίαν του Δημάρχου Αθηναίων περί το 1873-74.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή