Η χαμένη άνοιξη του ΠΑΣΟΚ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για το ΠΑΣΟΚ. Το δημοσκοπικό διάγραμμα δείχνει μια σταθερή καθοδική πορεία, παρ’ όλο που η αρχηγία Ανδρουλάκη έφερε πολλά χαμόγελα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την αρχική ορμή του. Γιατί δεν μπόρεσε να δέσει έναν κόσμο που προσέγγισε αρχικά με θετική ματιά το νέο ξεκίνημα που σηματοδότησε η εκλογή ενός νέου πολιτικού. Ερμηνείες υπάρχουν πολλές και οι περισσότερες αναφέρονται σε επιμέρους λανθασμένες κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στην ασάφεια της κυβερνητικής του πρότασης. Πιθανόν να είναι κι έτσι, αν και νομίζω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος από τώρα να δηλώσει με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί μετεκλογικά. Εκείνο που βρήκα περιττό ήταν το σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». Δεν χρειαζόταν, γιατί φανερώνει μια αμετροέπεια και έναν μικρομεγαλισμό. Αλλά κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι δεν χάνεται σε λάθη τακτικής.

Στο ερώτημα «σε στιγμές ακραίας πόλωσης μπορεί να αναδειχθεί ένας τρίτος πόλος;» η Ιστορία απαντά με ένα «όχι».

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα ακολουθήσει την τύχη των κομμάτων που βρίσκονται στις συμπληγάδες των δύο μονομάχων. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα: σε στιγμές ακραίας πόλωσης μπορεί να αναδειχθεί ένας τρίτος πόλος; Η Ιστορία απαντά με ένα «όχι». Και στην Ελλάδα όπου ο δικομματισμός έχει μια ιστορική βάση, με αφετηρία της τον Εθνικό Διχασμό, αυτός είναι ο κανόνας. Από το 1952 και μετά, αν δούμε τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα διαπιστώσουμε πως, πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, χώρος για τρίτο, ισότιμο, μονομάχο δεν υπήρξε. Και λόγω των εκλογικών συστημάτων και λόγω της συγκρουσιακής δυναμικής της ελληνικής κοινωνίας, ήταν ένας κομπάρσος. Σήμερα γιατί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την εξαίρεση; Πώς μπορεί να επαναπατρίσει αυτούς που το εγκατέλειψαν το 2012; Εχει μήπως πρόταση ή προοπτική εξουσίας; Αυτό φαίνεται θολό. Μήπως έχει χαρισματικό ηγέτη; Ούτε οι πιο φανατικοί φίλοι του Ν. Ανδρουλάκη δεν το υποστηρίζουν. Παγιδευμένο στην πόλωση που είναι εγγενής στο πολιτικό μας σύστημα και την οποία καλλιεργούν οι δύο μονομάχοι, αδυνατεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Στην Ελλάδα άμα βρεθείς στην τρίτη θέση δύσκολα σηκώνεσαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή