Ποιον θα εμπιστευθούν οι νέοι;

Ποιον θα εμπιστευθούν οι νέοι;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας της λίγο πριν από τις εκλογές. Καλείται να διαχειριστεί κύμα λαϊκής οργής και αγανάκτησης, που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Ομως, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι αυτό μεταφράζεται αυτομάτως σε κέρδη για την ίδια, τότε δεν έχει καταλάβει ότι η οργή των πολλών, αυτών που δεν συνηθίζουν να εκφράζονται στον δρόμο, αφορά και την ίδια. Διότι η καταστροφή στα Τέμπη προκαλεί βαθιά θλίψη και ανασφάλεια όχι μόνο για τις ζωές που χάθηκαν, αλλά και για όλα τα χρόνια προβλήματα που παραμένουν άλυτα και συνέβαλαν σε αυτήν. Αντέξαμε τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, την πανδημία και την τουρκική επιθετικότητα, αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και το υψηλό κόστος ζωής, είδαμε κάποια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι παραμένουμε καταδικασμένοι. Οι αδυναμίες μας είναι τόσο πολλές, τόσο βασικές, που συνέβη το αδιανόητο.

Η τραγωδία στα Τέμπη έδειξε ότι η σισύφεια κατάρα δεν είναι θέλημα Θεού, δεν προκλήθηκε από εξωγενές γεγονός, από τη διεθνή συγκυρία ή ξένη παρέμβαση. Είναι το ματωμένο απόσταγμα δικών μας λαθών. Αυτή η «συλλογική ευθύνη» δεν απαλλάσσει συγκεκριμένους ανθρώπους, φορείς και πολιτικούς για την αλυσίδα αδύναμων κρίκων που έσπασε. Σημαίνει, όμως, ότι η οργή πηγάζει από διάφορες αιτίες και θα έχει απρόβλεπτη κατάληξη. Στην πολιτική, όλοι θα καταδεικνύουν όλους ως υπεύθυνους, την ώρα που οι «μεγάλοι» νιώθουμε νέα απογοήτευση και οι νέοι, ταυτιζόμενοι με τους νεκρούς στα Τέμπη, αισθάνονται άμεση απειλή. Αυτό θα έχει κόστος για τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, παρά τις επιφανειακές απόπειρες να «νεανίσει», ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει μόνον ότι είναι «καλύτερος» από τη Ν.Δ. και παραμένει καθηλωμένος σε αναφορές σε ένα παρελθόν που δεν αφορά τους νέους. Γι’ αυτούς, τα σημαντικά είναι να υπάρξουν αίσθηση ασφαλείας και δικαιοσύνης, πολιτικές για την κλιματική κρίση, προοπτικές για καλές σπουδές και αξιοπρεπή εργασία. Αυτά, όμως, δεν ξεπηδούν μέσα από την αδράνεια και τον καιροσκοπισμό. Εάν τα μεγάλα κόμματα δεν τους πείσουν ότι έμαθαν από την τραγωδία, η ψήφος των νέων θα συμβάλει σε νέο κατακερματισμό της πολιτικής σκηνής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ή σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς ή στη χειραγώγηση από συμφέροντα εκτός πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή