Διαψεύσεις και εκπλήξεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακουγα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο πως αυτές οι εκλογές είναι βουβές, πως η ψήφος των νέων ανθρώπων θα ανατρέψει τις ισορροπίες και τέλος πως ο θυμός και η απογοήτευση που επικρατούν σε ένα μέρος της κοινωνίας θα αυξήσουν το ποσοστό της αποχής. Διαψεύστηκαν όλα τα παραπάνω. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Αυτές οι εκλογές ήταν βουβές για τους πολιτικά κωφούς. Γι’ αυτούς που δεν ήθελαν να ακούσουν αυτό που έρχεται γιατί δεν τους βόλευε. Το ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ήταν αποτυπωμένο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, κάτι που προδίκαζε τη νίκη της. Η δε θηριώδης υπεροχή της στην παράσταση νίκης άφηνε το παράθυρο ανοικτό για έναν θρίαμβο. Οι δε δημοσκόποι –σύμφωνα με δική τους ομολογία– γνώριζαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τολμούσαν να την καταγράψουν δημοσίως από τον φόβο των… Συριζαίων. Συνεπώς, αυτές οι εκλογές μόνο βουβές δεν ήταν. Πάμε παρακάτω.

Οι νέοι μεταξύ 17-24 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 31,5% Νέα Δημοκρατία και 28,8% ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας όσους περίμεναν με την ψήφο τους να ανατρέψουν τις καταγεγραμμένες ισορροπίες. Θα μου πείτε πως η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό από την εθνική επίδοσή της (40,78%) και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ υψηλότερο από το δικό του εθνικό ποσοστό (20,07%). Εχετε δίκιο, όμως στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία, αν και τις κέρδισε, ηττήθηκε καθαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αρα, καταρρίφθηκε ένας μύθος. Οι νέοι δεν είναι μόνον οι 5.000 που διαδηλώνουν ότι «γεννήθηκαν τη 17 Νοέμβρη» ή εκστασιάζονται με τους καλλιτέχνες που εμπορεύονται τον αντισυστημισμό. Νέοι είναι και αυτοί που εργάζονται, αγωνιούν για το μέλλον τους, θέλουν η οικονομία της πατρίδας τους να πάει μπροστά για να κινηθούν και οι ίδιοι σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Πάμε παρακάτω.

Σ’ αυτές τις εκλογές ψήφισαν 240.000 πολίτες περισσότεροι απ’ ό,τι στις προηγούμενες. Διαψεύστηκαν οι φόβοι για μικρότερη συμμετοχή. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν καταγράφηκε στο εκλογικό σώμα ούτε θυμός ούτε απογοήτευση. Και να υπήρχαν, μπήκαν στην άκρη. Κυριάρχησαν άλλα κριτήρια στην ψήφο των πολιτών.

Διά ταύτα, οι διαψεύσεις αποδεικνύεται ότι αποτελούν μια σταθερά και του πολιτικού σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή