Εκσυγχρονισμός Συντάγματος και χώρας

Εκσυγχρονισμός Συντάγματος και χώρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ ην περασμένη Τρίτη το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Αρης Πορτοσάλτε είχε προσκαλέσει τον Πέτρο Παππά, βουλευτή Κιλκίς, για να συζητήσουν περί του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό, κατάλοιπο του χουντικού συντάγματος, απαγορεύει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματά μας στην Παιδεία. Η αναθεώρησή του είναι στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Παππάς ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου, όντας προκατειλημμένος, περίμενα να ακούσω τις γνωστές θέσεις εκείνων που μάχονται την αναθεώρηση του άρθρου 16, που προέρχονται κυρίως από την Αριστερά και το καθηγητικό κατεστημένο. Επεσα έξω. Σπάνια έχω ακούσει τόσο πειστικά επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων. Με απλά λόγια, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινότητα της επαρχίας, με λογική και δίχως ιδεολογικές κορώνες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γιατρός, υποστήριξε την ανάγκη αναθεώρησης. Φάνηκε ότι το θέμα τον έχει απασχολήσει σοβαρά και ότι έχει διαμορφώσει τη γνώμη του ανεξάρτητα, γιατί, όπως ξεκαθάρισε, αυτή είναι προσωπική και δεν ταιριάζει αναγκαστικά με την κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη είναι θολή λόγω του κενού ηγεσίας.

Η αναθεώρηση άρθρων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους θα ήταν λάθος να κομματικοποιηθεί.

Μετά σκεφτόμουν πόσο άδικο είναι να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους και να τους κρίνουμε εκ των προτέρων, χωρίς να τους ακούμε. Η τεχνητή πόλωση που αποζητούν και συντηρούν τα κόμματα και οι πολιτικοί στο κυνήγι της ψήφου μάς τυφλώνει και δυσκολεύει τη συνεννόηση, ακόμη και επάνω σε προβλήματα που η λύση τους συμφέρει όλους μας. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοια ανοιχτά θέματα –προβλήματα– που θα μπορούσαν να λυθούν αν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι να τα αναλύσουν νηφάλια, μακριά από τη δημοσιότητα και δίχως κομματικές παρωπίδες, άτομα από τις αντίθετες παρατάξεις. Και οπωσδήποτε υπάρχουν τέτοια άτομα –στελέχη– σαν τον Πέτρο Παππά, μέσα στο 40% της Ν.Δ. και το 60% που δεν την ψήφισε. Το μυστικό της επιτυχίας εδώ είναι να μη θελήσει κάποιος από τους συμμετέχοντες να τη μονοπωλήσει.

Επιστρέφοντας στο Σύνταγμα, το άρθρο 16 έχει ωριμάσει και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κάστρο του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πέσει. Υπάρχουν όμως αρκετά άλλα άρθρα που έχουν ανάγκη αναθεώρησης για να ανοίξει ο δρόμος του εκσυγχρονισμού της χώρας. Μόνιμο εκλογικό σύστημα, απλούστερες διαδικασίες αναθεώρησης των μη θεμελιωδών διατάξεων, και άλλα. Είναι περιπτώσεις που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους και θα ήταν λάθος να κομματικοποιηθούν. Η ευθύνη να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη διακομματική συναίνεση στην αναθεώρησή τους ανήκει στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή