Παραπλανημένοι χριστιανοί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλές δεκαετίες η Αριστερά ήταν αμήχανη απέναντι στο τρομοκρατικό φαινόμενο. Είχε πολλές απόψεις για τη «17 Νοέμβρη». Το ΚΚΕ τους θεωρούσε «προβοκάτορες». Κάποιοι –πιο κεντρώοι– υποστήριζαν ότι δεν ήταν αριστεροί. Αλλοι τους έβλεπαν σαν αριστερούς, αλλά «παραπλανημένους», που «είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου». Φυσικά υπήρξαν κάποιοι που είπαν «γεια στα χέρια τους». Το μόνο που δεν ακούσαμε ήταν η ακριβής περιγραφή τους: δολοφόνοι. Ως «εκτελεστές» λογίζονταν τότε…

Κατανοητή η αμηχανία, αφού η τρομοκρατία ήταν απλώς ένα εξάνθημα της λενινιστικής εκδοχής της Αριστεράς που, για ιστορικούς λόγους, κυριάρχησε στη χώρα. Γι’ αυτή την Αριστερά η βία και η μπαμπεσιά αποτελούν βασικά εργαλεία για την κατάκτηση της εξουσίας. Σύμφωνα με το δόγμα, η Δημοκρατία (αυτή που βαφτίστηκε «αστική») ήταν ένα κόλπο των «εκμεταλλευτών» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των «εκμεταλλευομένων», ώστε οι τελευταίοι να μην οργανωθούν και επαναστατήσουν.

Κατ’ αυτούς, η βία είναι σύμφυτη της επανάστασης και η αποκήρυξή της, ως μέσου για την επίτευξη πολιτικών σκοπών, θα γκρέμιζε ολόκληρη την επαναστατική (τρομάρα μας!) θεωρία. Συνεπώς οι τρομοκράτες είτε θα ήταν «προβοκάτορες» (αφού δεν είχαν πράσινο φως από το πολιτμπιρό να ξεκινήσουν την επανάσταση και επομένως τη «συκοφαντούσαν») είτε βιάζονταν πολύ· είχαν το αριστερό «ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου», αλλά απλώς δεν «είχαν ωριμάσει οι συνθήκες».

Την ίδια αμηχανία μπορεί να διακρίνει κανείς και στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις νέες ταυτότητες. Φυσικά, δεν χαρακτηρίζει τους ψεκασμένους «προβοκάτορες», οι οποίοι, διά των συγκεντρώσεών τους συκοφαντούν τη χριστιανική πίστη, αλλά «παραπλανημένους», αφού «όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης».

Αμιγώς χριστιανικής προέλευσης, όμως, είναι η έννοια του Σατανά, τον οποίο φοβούνται οι «παραπλανημένοι». Κι από εδώ προκύπτει η αμηχανία. Αν υπάρχει και είναι όσο δαιμόνιος λένε οι γραφές, λογικώς δεν θα είναι δύσκολο να βάλει τον «Αντίχριστο» στην εξουσία, ή να μπουκάρει στα ηλεκτρονικά συστήματα για να χαράξει τον αριθμό του «Θηρίου». Συνεπώς οι δοξασίες για τις νέες ταυτότητες δεν είναι παρά η συνέχεια της βασικής πίστης με τα ίδια –μεταφυσικά– μέσα. Το παραθρησκευτικό πανηγύρι είναι απλώς ένα εξάνθημα του βασικού δόγματος. Από τη στιγμή που ο ανορθολογισμός παρεισφρήσει στην ανθρώπινη σκέψη, όλα μπορούν να ειπωθούν. Ακόμη και ότι κάποιοι δολοφονούν ανθρώπους, έχοντας ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή