Η λύση των δύο κρατών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι θα εξαφανίσει τη Χαμάς, στόχος θεωρητικά εφικτός εάν ο στρατός του παραμείνει στη Γάζα όσο χρόνο χρειάζεται για να τον πετύχει. Οσο παρατείνεται η επιχείρηση θα αυξάνονται οι ανθρωπιστικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επίσης θα μεγαλώνει η παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ και ο αντισημιτισμός. Η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ έχει προφανώς αποφασίσει ότι το κόστος είναι αποδεκτό και συνεχίζει. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι θα καταφέρει να σκοτώσει και τον τελευταίο μαχητή της Χαμάς. Τι θα έχει πετύχει; Μια τρύπα στο νερό, στο αίμα πιο σωστά.

Μέσα στα σύνορα της περιοχής που ελέγχει το Ισραήλ ζουν τουλάχιστον πεντέμισι εκατ. Παλαιστίνιοι, στη Γάζα πάνω από δύο, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη τρία και μέσα στο καθαυτό Ισραήλ σχεδόν ακόμη δύο. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης πλειονότητάς τους είναι από κακές μέχρι εφιαλτικές, όχι μόνο από υλικής πλευράς. Σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 20 ετών, εκατομμύρια νέοι, οι περισσότεροι δίχως προοπτική και ελπίδα, ντεσπεράδος μεγαλωμένοι σε κλίμα καταπίεσης, βίας και μίσους. Μια απέραντη δεξαμενή στρατολόγησης για τις καινούργιες Χαμάς που θα ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας. Δεν θα λείψουν ποτέ οι πρόθυμοι καλοθελητές που θα τις χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν για να προωθούν τα δικά τους σχέδια.

Οι σιωνιστές θα ήθελαν πολύ να αναγκάσουν τους Παλαιστινίους να φύγουν. Το προσπάθησαν παλαιότερα και πάλι τώρα, αλλά η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορά της. Οι «αδελφοί» Αραβες και λοιποί μουσουλμάνοι δεν τους θέλουν, ούτε κι οι ίδιοι επιθυμούν να φύγουν. Οχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Τα παιδιά τους που γεννήθηκαν τον μήνα που έχει διαρκέσει, έως τώρα, η στρατιωτική επιχείρηση είναι περισσότερα από τους νεκρούς στη Γάζα. Εφόσον συνεχιστούν οι τωρινές συνθήκες, το Ισραήλ θα μοιάζει όλο και πιο πολύ στην αρχαία Σπάρτη. Πολίτες σε μόνιμη επιφυλακή, οπλισμένοι υπό τον φόβο των συχνών ξεσηκωμών των ειλώτων. Οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι να συγκατοικούν.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ ο Αντονι Μπλίνκεν, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, προσθέτοντας όμως την επιθυμία τους για τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών. Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στο Οσλο, με την παρότρυνση των ΗΠΑ, οι δύο αντίπαλοι είχαν κάνει ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν καρποφόρησε. Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν που υπέγραψε τη συμφωνία δολοφονήθηκε από σιωνιστή. Ο Αραφάτ που αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τον Ράμπιν διαδέχτηκε ο Νετανιάχου που ροκανίζει την αραβική γη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δημιουργεί τετελεσμένα και ισοπεδώνει τώρα τη Γάζα. Τον Αραφάτ διαδέχτηκε η τρομοκρατική Χαμάς. Παρ’ όλη όμως την έως τώρα αποτυχία των προσπαθειών, η λύση των δύο κρατών παραμένει η μόνη που έχει κάποια πιθανότητα να φέρει ειρήνη στην περιοχή και οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να την επιβάλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή