Οι υπό τον κ. Κικίλια αστροφυσικοί

Οι υπό τον κ. Κικίλια αστροφυσικοί

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ λογικό να απολύεται από τον στρατό η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ύστερα από 93 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας. Ως γνωστόν, η ΕΜΥ ιδρύθηκε το 1931 για τις ανάγκες της αεροπορίας. Οι πτήσεις χρειάζονται καλές προβλέψεις, ενώ οι αγρότες μπορούσαν να βασιστούν στα… μερομήνια.

Τα χρόνια πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν, οι μετεωρολογικές προβλέψεις έγιναν αναγκαίες για όλους, αλλά η ΕΜΥ, παρά το διαχρονικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίησή της, συνέχισε να φοράει το χακί. Εχει, μάλιστα, και θυρεό, που σε αρχαιοελληνίζουσα γραφή αναφέρει: «Πολλά φάσματα εν τω ουρανώ».

Αποτελεί, λοιπόν, θετικό βήμα η ένταξή της στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τώρα που τα ακραία καιρικά φαινόμενα έγιναν πλέον συνήθη καιρικά φαινόμενα. Θα μπορούσε να ενταχθεί και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι οι αγρότες χρειάζονται καθημερινώς τις προβλέψεις της, αλλά τώρα είναι της μόδας τα προβλήματα με το κλίμα και οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με ισχυρές βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να την εντάξει υπό τον κ. Βασίλη Κικίλια. Σε 93 χρόνια το ξαναβλέπουμε…

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο, όμως, τι δουλειά έχει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας; Υπάρχει περίπτωση να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας ώστε να χρειαστεί τη βοήθεια τού Αστεροσκοπείου ο εκάστοτε υπουργός; Οπως διαβάζουμε στον δικτυακό του τόπο (noa.gr): «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις στην αστρονομία, αστροφυσική, στις εφαρμογές του Διαστήματος, στο περιβάλλον, στην ενέργεια και τη μετεωρολογία, τη σεισμολογία και τη γεωδυναμική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Τι δουλειά έχει με την αστρονομία και την αστροφυσική ο κ. Κικίλιας; Ναι μεν το Αστεροσκοπείο έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τη μετεωρολογία, τη σεισμολογία κ.ά., αλλά όπως έγραψε ο ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κ. Σπύρος Αρταβάνης, «οι μετεωρολόγοι ερευνητές του Αστεροσκοπείου είναι τρεις σε σύνολο 65 ερευνητών!» («Καθημερινή», 10.12.2023). Περισσότερους έχει το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που προσφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μετεωρολογία – Κλιματολογία». Γιατί δεν εντάσσουν και το ΑΠΘ στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας;

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έτσι η κυβέρνηση εκδικείται τον ερευνητικό οργανισμό επειδή στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού διέψευσε κάποιες πτυχές του κυβερνητικού αφηγήματος. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Μάλλον έχει να κάνει με την προσφιλή τακτική της των αστόχαστων μέτρων, που μαζί με τα ξερά μεταρρυθμίζει και τα χλωρά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή