Συγκοινωνούντα θερμά δοχεία

Συγκοινωνούντα θερμά δοχεία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κοινό μυστικό από τη Ρωσία έως τη Λατινική Αμερική και από την Ανατολική Ευρώπη έως τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως σ’ αυτά, ότι χουλιγκανισμός και κοινό έγκλημα συχνά πατάνε σε κοινά πεδία· ότι σκληροί σύνδεσμοι οπαδών της τελετουργίας του πολέμου και της βίας ενίοτε αποτελούν τις δεξαμενές από όπου ακραία μορφώματα και οργανωμένο έγκλημα στρατολογούν εκτελεστικά χέρια.

Νεαροί που ξεδίνουν πετσοκόβοντας ανταγωνιστές με καδρόνια, λοστούς, βεγγαλικά, μαχαίρια, εύκολα αδράχνονται από τα πλοκάμια της μαφίας για σκοτεινές εξυπηρετήσεις, ντελίβερι ουσιών, εκβιασμούς, προστασία, ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας… Πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC) έδειξε ότι από τους 122 συνδέσμους φιλάθλων στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου το πρόβλημα είναι οξυμένο, οι 78 ταυτοποιήθηκαν ως ultras –με οπαδούς φανατισμένους, βίαιους, συχνά ριζοσπαστικοποιημένους– και 21 είχαν εμπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική. Περιγράφονται ως εκρηκτικά κοινωνικά υποσύνολα λόγω των διασυνδέσεών τους με τον υπόκοσμο, της ροπής τους στον θρησκευτικό και στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Τους τελευταίους μήνες, δικάζονται στη Σερβία ένας σκληρός χούλιγκαν ποδοσφαίρου και έμπορος κοκαΐνης, γνωστός με το παρατσούκλι «Μπελάς», και τα μέλη της συμμορίας του, 15 άτομα, που κατηγορούνται για αποτροπιαστικές δολοφονίες, συνολικά επτά, βιασμούς, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο «Μπελάς» είχε διασυνδέσεις με ισχυρά πρόσωπα, εθνικιστικές και παραστρατιωτικές ομάδες, πουλούσε και δεχόταν προστασία, τρομοκρατούσε πολιτικούς αντιπάλους, κινούμενος μέσα σε ένα λαβυρινθώδες φαιό πλέγμα. Ο ίδιος και ο υπαρχηγός του αρνήθηκαν τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία. Δηλαδή, ορισμένες φορές, πίσω από τη δολοφονική ένταση που γεννάει ο οπαδικός φανατισμός, πίσω από τον όλεθρο που προκαλεί το διογκωμένο από τις ουσίες αθλητικό υπερεγώ, δεν κρύβεται μόνον η μέθη της ομάδας-θρησκείας, των ιαχών, των συμβόλων, αλλά και σκοτεινές προθέσεις ή ιδεολογήματα περί ανώτερης φυλής και καθαρών ταυτοτήτων.

Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση Δυτικά Βαλκάνια, όμως ούτε και Δανία. Εάν η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης διεξαχθεί στα πρότυπα εκείνης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή κατηγορηθούν ως εγκληματική οργάνωση οι ωμοί υποκινητές της ματωμένης οπαδικής βίας, ενδέχεται να βρεθεί μία από τις άκρες που θα ξετυλίξουν το άπιαστο εμπρηστικό κουβάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή