Ακρόπολη, σύμβολο ελιτισμού και αποκλεισμού;

Ακρόπολη, σύμβολο ελιτισμού και αποκλεισμού;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι εδώ στην Αθήνα που τόσο πολλές από τις απόψεις μας για τη δημοκρατία, την αντίληψή μας για τον ρόλο του πολίτη και του κράτους δικαίου άρχισαν να αναπτύσσονται. Οταν επισκέπτεσαι έναν τόπο σαν κι αυτόν καταλαβαίνεις καλύτερα την Ελλάδα και τον δυτικό πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα αποκτάς μια αίσθηση συνέχειας για όσα συνέβησαν εδώ».

Αυτή τη δήλωση είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη τον Νοέμβριο του 2016. Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και συγκίνηση, αφού είχαν γίνει λίγες μέρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές κι είχαν διαβαστεί σαν ένα έμμεσο σχόλιο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του. Η επιλογή του γενέθλιου τόπου της δημοκρατίας ερμηνεύτηκε σαν μια υπόμνηση-παρακαταθήκη προς τον διάδοχό του. Οπως γνωρίζουμε από όσα ακολούθησαν, οι προειδοποιήσεις του δεν εισακούστηκαν.

Οντως η Ακρόπολη, όσο κι αν ακούγεται αυτό σαν αρχαιολαγνικό κλισέ, είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία. Οι νέες τιμές εισόδου της, πάλι, όχι· είναι βαθύτατα ταξικές και οδηγούν σε αποκλεισμούς. Τριάντα ευρώ είναι απαγορευτικό ποσό για μια μέση οικογένεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, πόσο μάλλον που η τιμή αυτή είναι ενιαία για όλο τον χρόνο, αφού καταργείται η διάκριση χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές ξεναγήσεις που θα απευθύνονται σε ολιγομελείς ομάδες. Εναντι 5.000 ευρώ τα γκρουπ αυτά θα έχουν το αποκλειστικό προνόμιο «να απολαύσουν την Ακρόπολη για δύο ώρες για να δουν είτε την ανατολή του ηλίου (7-9 π.μ.) είτε τη δύση του (8-10 μ.μ.) με ειδικό ξεναγό, ενώ φεύγοντας θα παίρνουν μαζί τους και αναμνηστικά δώρα».

Κάπως έτσι το σύμβολο της δημοκρατίας και της ισότητας συρρικνώνεται σε μνημείο ελιτισμού. Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο με ηρεμία και ξεναγό, υπό ειδυλλιακές συνθήκες, χωρίς ντάλα ήλιο και πολυκοσμία. Κάποιοι άλλοι, όσοι δηλαδή αντέχουν να δώσουν τριάντα ευρώ το άτομο (άρα τουλάχιστον εκατό για μια ολιγομελή οικογένεια), θα περιμένουν σε ουρές, θα σπρώχνονται, θα ζεσταίνονται. Τέλος, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα παραμένουν αποκλεισμένοι όλο τον χρόνο από την Ακρόπολη. Θα περιμένουν τις δωρεάν νύχτες με πανσέληνο για να ανεβούν στον βράχο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή