«Acropolis, wow!» – η VIP εμπειρία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να πουν “wow!”» μου έλεγε πριν από χρόνια η Κάρεν Φεντόρκο Σεφέρ, Αμερικανίδα παντρεμένη με Τούρκο και μόνιμη κάτοικος Κωνσταντινούπολης, διευθύντρια του Sea Song.

To Sea Song είναι ένα από τα σημαντικότερα γραφεία πολυτελούς τουρισμού στην Τουρκία, έχει την άδεια να διοργανώνει ιδιωτικά γεύματα σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Εφεσος, λ.χ., και χρεώνει πολλές χιλιάδες δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στα ταμεία του τουρκικού κράτους. Xρόνια τώρα.

Οι πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη για ομάδες λίγων ατόμων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, είναι μια εκδοχή πολυτελούς τουρισμού. Τα ολιγομελή γκρουπ θα καταβάλλουν 5.000 ευρώ για να μπορούν να απολαύσουν τον Ιερό Βράχο για δύο ώρες, να δουν είτε την ανατολή του ηλίου (7-9 π.μ.) είτε τη δύση του (8-10 μ.μ.), θα συνοδεύονται από ξεναγό και φεύγοντας από τον Ιερό Βράχο θα παίρνουν μαζί τους και αναμνηστικά δώρα. Είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Τα χρήματα θα επιστρέφουν στα μνημεία, θα αξιοποιούνται σε προγράμματα συντήρησης, αναστήλωσης, προστασίας, ανάδειξης.

Η αξιοποίηση των μνημείων και ιδιαίτερα των αρχαιολογικών χώρων με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ παρέμενε, εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας αντιπαραγωγικής, θεωρητικής συζήτησης, που όποτε άνοιγε, σε περιπτώσεις γυρισμάτων κάποιας ταινίας ή σε φωτογραφίσεις μόδας, ξεσπούσε άγονη αντιπαράθεση, γίνονταν αδόκιμες συγκρίσεις. Η απόφαση για VIP υπηρεσίες ξενάγησης στην Ακρόπολη είναι το πρώτο συντεταγμένο βήμα υπηρεσίας πολυτελούς τουρισμού με τη σφραγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Με το ίδιο σκεπτικό, της VIP εμπειρίας, θα μπορούσαν να προσφέρονται ακόμη και πριβέ γεύματα σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους που κρίνονται κατάλληλοι για κάτι τέτοιο, με υψηλότατες φυσικά χρεώσεις. Αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στα μνημεία, θα αξιοποιούνται σε προγράμματα συντήρησης, αναστήλωσης, προστασίας, ανάδειξης.

Ενα σημαντικό ποσοστό των ξένων επισκεπτών, Αμερικανοί, Γάλλοι, Κινέζοι, είναι υψηλής μορφωτικής και οικονομικής στάθμης. Γνωρίζουν πολύ καλά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αγαπάνε την Ελλάδα και επιθυμούν κάτι περισσότερο από μια απλή επίσκεψη ή μια τυπική ξενάγηση. Αναζητούν μια εμπειρία ζωής και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ ακριβά γι’ αυτήν. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να την προσφέρουμε, ειδικά όταν γίνεται με τους όρους και την εποπτεία της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή