Γιάννης Ραγκούσης: Μητρώα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σημαίνει άραγε «υπερκυρίαρχη»; Τι ήθελαν να σηματοδοτήσουν με τον νεολογισμό τα τρία εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης) που τον επινόησαν για να χαρακτηρίσουν με αυτόν τη Ν.Δ.; Ο αδόκιμος υπερθετικός είναι ένα εκφραστικό καταφύγιο για να δείξουν οι σύντροφοι το επείγον του διαβήματός τους. Προτείνουν να πάψει να αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς και να ενταχθεί στους Ευρωσοσιαλιστές.

Γιάννης Ραγκούσης: Μητρώα-1Στο ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται τι θα κομίσει στην πολιτική ταυτότητα του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ μια νέα ταμπέλα; Θα πάψει ο Πολάκης να πολακίζει αν το κόμμα του «πολιτογραφηθεί» σε άλλη ευρωπαϊκή οικογένεια; Ή μήπως θα αλλάξει η διάθεση του όμορου ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο τελευταίος εμφανιστεί αποφασισμένος να ολοκληρώσει «ληξιαρχικώς» την εισπήδηση που ο Τσίπρας είχε επιχειρήσει με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ως αρχηγός κυβερνώντος κόμματος, αφήνοντάς την, ωστόσο, ανολοκλήρωτη;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μητρώο στο οποίο βρίσκεται τυπικά εγγεγραμμένος. Το πρόβλημά του είναι ότι η εκλογική του απίσχναση επιδείνωσε την προϋπάρχουσα προγραμματική του ασυναρτησία. Το κόμμα ελεεινολογείται για τις ασυμφωνίες χαρακτήρων και τις διασπάσεις που χαλούν ό,τι απέμεινε από το brand. Ομως, αν προσπεράσει κανείς τη σκανδαλιστική μικροπολιτική, στην όντως πολιτική εκδηλώνεται η αδυναμία του να βρει πολιτικό στίγμα. Τα φιλελεύθερα ανοίγματα του προέδρου του στην οικονομία και η αποδοχή της αγοράς συνδυάζονται με εναγκαλισμό του αρχαϊκού συνδικαλισμού και εμμονή στο κρατικό μονοπώλιο στα ΑΕΙ. Η πλειοδοσία δικαιωματισμού στον γάμο συνδυάζεται με πλειοδοσία πατριωτισμού και κινδυνολογικής συνθηματολογίας στην εξωτερική πολιτική.

Προτάσεις πολιτογράφησης και πολιτικές ταυτότητες.

Στο αίτημα των τριών στελεχών το επίθετο «προοδευτικός» χρησιμοποιείται 11 φορές. Η κατάχρηση υποδηλώνει μάλλον ανασφάλεια ταυτότητας – το λέμε και το ξαναλέμε ότι είμαστε, γιατί δεν ξέρουμε πια πώς να είμαστε προοδευτικοί.

Στο «πώς;» της προοδευτικότητας το μέτρο το δίνει η πολιτική πραγματικότητα. Ο «υπερκυρίαρχος» έχει κάνει μια σαφή επιλογή και την υπηρετεί αταλάντευτα από το 2019: Χωρίς να εγκαταλείπει τα πυρηνικά στοιχεία της παραδοσιακής δεξιάς ατζέντας (άμυνα, μεταναστευτικό, δημόσια τάξη) επιχειρεί σταθερά προγραμματικές εφόδους στο κεντροαριστερό έδαφος, όχι μόνο με εμβλήματα της προοδευτικής ταυτότητας, όπως ο γάμος των ομοφύλων, αλλά επιχειρώντας να ορίσει εκείνος ξανά το «προοδευτικό» απέναντι στον αριστερό συντηρητισμό των μεταπολιτευτικών αγκυλώσεων.

Προοδευτικός δεν είσαι αν το δηλώσεις στα εγχώρια ή τα ευρωπαϊκά ληξιαρχεία. Προοδευτικός είσαι ανάλογα με το πώς ψηφίζεις στη Βουλή για την επιστολική ψήφο, το οικογενειακό δίκαιο, τα Πανεπιστήμια. Προοδευτικός είσαι ανάλογα με το πώς απαντάς στα διλήμματα που σου θέτει ο κυρίαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή