Είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ…

Είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ…

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν, η Εισαγγελία γνώριζε. Το κακό μπορούσε να μην είχε συμβεί αν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν λειτουργήσει με γρήγορα αντανακλαστικά, αν δεν είχε χαθεί χρόνος σε γραφειοκρατία, ασυνεννοησία, ασαφή πρωτόκολλα, πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μια υπόθεση καθυστερήσεων και παραλείψεων. Οπως πολλές άλλες στο παρελθόν. Από τη Δάφνη και τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι αγνόησαν καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, με αποτέλεσμα μια 31χρονη γυναίκα να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της, μέχρι τα Πετράλωνα όπου επί μια πενταετία τρία παιδιά περίμεναν να διερευνηθούν οι καταγγελίες που είχαν κάνει για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους. Αυτή τη φορά θύμα είναι ένα 4χρονο αγοράκι, που έδινε μέχρι χθες το βράδυ μάχη για τη ζωή του διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Τι πηγαίνει τόσο λάθος; Πού βρίσκεται το μοιραίο κενό στο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα; Γιατί δεν μπορούμε να προστατεύσουμε ακόμη και τα μικρά παιδιά; Γιατί ανήλικα παραμένουν εγκλωβισμένα σε οικογένειες με βαρύ ιστορικό βίας και δεν απομακρύνονται εγκαίρως σε ασφαλές περιβάλλον;

Τι πηγαίνει τόσο λάθος; Πού βρίσκεται το μοιραίο κενό στο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα;

Το 4χρονο αγοράκι έφτασε προχθές το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων σε άθλια κατάσταση. Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο «Θριάσιο». Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης και βαριά νευρολογική σημειολογία, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε υποσκληρίδιο αιμάτωμα και εγκεφαλικό οίδημα. Διασωληνώθηκε αμέσως και μεταφέρθηκε στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» όπου παραμένει στη μονάδα σε βαριά κρίσιμη κατάσταση. Ηταν η τρίτη φορά που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο έχοντας υποστεί ξυλοδαρμό –σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η μητέρα– από τον σύντροφό της, ο οποίος αναζητείται από τις Αρχές.

Η οικογένεια –το ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά της γυναίκας από τον πρώτο της σύζυγο– ζει στον καταυλισμό του Βλυχού Μεγάρων και η βία, όπως αποκάλυψε χθες στους αστυνομικούς η μητέρα, δεν είναι άγνωστη στην οικογένεια. Εκπρόσωπος της αστυνομίας παραδέχθηκε άλλωστε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια έχει απασχολήσει την αστυνομία, την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία τις προηγούμενες φορές ενημερώθηκε από το νοσοκομείο. Για προηγούμενο περιστατικό είχε ενημερωθεί και η Εισαγγελία.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι ένα σχεδόν προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν αποφεύχθηκε. Και για άλλη μια φορά τα ελλείμματα και οι δυσλειτουργίες του συστήματος παιδικής προστασίας στη χώρα αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή