Τι θα κριθεί στις ευρωεκλογές

Τι θα κριθεί στις ευρωεκλογές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, κανονικά, το διακύβευμα δεν θα ήταν μεγάλο, γιατί το αποτέλεσμα δεν μπορεί να πυροδοτήσει –άμεσα– ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αφού η εκλογική νίκη της Ν.Δ. είναι προεξοφλημένη και μάλιστα με διαφορά. Ωστόσο, ενώ μόνο ο «μικρός τελικός» (η μάχη μεταξύ δεύτερου και τρίτου κόμματος) έχει προφανές ενδιαφέρον, δεν αποκλείεται να αρχίσει ο επανασχεδιασμός του πολιτικού χάρτη αφού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Πολιτικοί επιστήμονες μιλούν για trigger point, εννοώντας ότι τον Ιούνιο μπορεί να δοθεί το έναυσμα για ανακατατάξεις, παρόλο που δεν αποκλείεται να μην εκβάλλουν, τελικά, τα ρεύματα που κινούνται, για την ώρα, κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Τρεις υποθέσεις εργασίας συζητιούνται όλο και περισσότερο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας:

Εάν η Ν.∆. κινηθεί γύρω στο 30% και το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ φτάσει κάπου εκεί κοντά, την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα τεθεί επιτακτικά ζήτημα συνεργασίας των δύο κομμάτων προκειμένου να απειληθεί η κυριαρχία της Ν.Δ. με τη δημιουργία ανταγωνιστικού πόλου εξουσίας. Οι σημερινές ηγεσίες Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη δεν θεωρούνται πρόσφορες για μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά υπάρχουν τρίτα πρόσωπα (όπως ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Παπανδρέου) που θα μπορούσαν να ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη γίνεται λόγος για «σχέδιο Δούκα», για την ανάγκη δηλαδή να αποτελέσει οδηγό το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, όπου ηττήθηκε ο Κ. Μπακογιάννης από έναν υποψήφιο μηδενικής σχεδόν αναγνωρισιμότητας μέχρι το βράδυ του πρώτου γύρου.

Εάν δεξιά του κυβερνώντος κόμματος καταγραφεί δυναμική ανάλογη ή μεγαλύτερη από εκείνη που διαπιστώθηκε στις εθνικές εκλογές και δεδομένου ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια αποξενώνει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις και αναζητήσεις τρόπων ενοποίησης των κατακερματισμένων δυνάμεων δεξιά της Δεξιάς με φόντο την ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς σε όλη την Ε.Ε.

Εάν η Ν.Δ. κινηθεί γύρω στο 30% και το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ φτάσει κάπου εκεί κοντά, θα τεθεί επιτακτικά ζήτημα συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Εάν νέα κόμματα (π.χ. κόμμα Λοβέρδου) σημειώσουν καλή επίδοση, αν το ΚΚΕ κάνει την έκπληξη και φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, αν το ΜέΡΑ25 με επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Γ. Βαρουφάκη επανακάμψει, αν η Νέα Αριστερά δεν τα καταφέρει, θα προκύψουν αθρόες μετακινήσεις στελεχών αριστερά της Ν.Δ. που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν την πολιτική αρχιτεκτονική.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές αργούν, αλλά ο ορίζοντας του 2027 μπορεί να φανεί δυσθεώρητος αν η Ν.Δ., από τη φάση της παντοδυναμίας, χάρη στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης, περάσει σε μια φάση φθοράς με αβέβαιη έκβαση. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος το χρονοδιά-γραμμα και τις συνθήκες ενός επόμενου πολιτικού κύκλου, με την κυριαρχία του κόμματός του να μην απειλείται στο ορατό μέλλον.

Το τρίτο κόμμα, είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για το ΠΑΣΟΚ, θα είναι έκπληξη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ηγεσίας.

Πρώην πολιτικός αρχηγός με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία λέει ότι στη χώρα μας συμβαίνουν με καθυστέρηση αυτά που προηγουμένως έχουν συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και εννοεί ότι αν η ελληνική εκδοχή του Μακρόν είναι ο Μητσοτάκης, την ελληνική εκδοχή της Λεπέν δεν την ξέρουμε ακόμη, όπως άλλωστε δεν έχουμε γνωρίσει την κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς με όρους Μελόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή