Αγωνία μπροστά στον εξευγενισμό της Αθήνας

Αγωνία μπροστά στον εξευγενισμό της Αθήνας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που πηγαίνω σε ένα ωραίο καινούργιο wine bar σε κάποια άσχετη αθηναϊκή γειτονιά στις παρυφές του κέντρου, διακατέχομαι από αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μία, σκέφτομαι πόσο ωραίο είναι να δημιουργούνται σοβαρές επιχειρήσεις με καλή μουσική, ενδιαφέρον φαγητό, ζωηρό κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη και συγκρατημένες τιμές και, από την άλλη, με πιάνει πανικός μπροστά στην προοπτική εξευγενισμού μιας ακόμη γωνιάς της Αθήνας που μέχρι πρότινος είχε μείνει αλώβητη. Σκέφτομαι την εκτίναξη των ενοικίων, την επέκταση των καταλυμάτων Airbnb, τα μπουτίκ ξενοδοχεία που θα ανοίξουν κι εκεί, τον ήχο της βαλίτσας με τις ρόδες που θα γίνει ο εθνικός ύμνος και αυτό το καλοκαίρι.

Οι χαρακτηριστικές κλειδαριές με τους συνδυασμούς θα πληθύνουν στις εξώπορτες, τα συνεργεία καθαρισμού θα μπαίνουν σαν σίφουνες για να ετοιμάσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για την επόμενη φουρνιά τουριστών, τα τραπεζοκαθίσματα θα διευρυνθούν, η ηχορρύπανση από τα μπαρ θα κρατάει ξάγρυπνους τους κατοίκους, οι οποίοι θα αρχίσουν να φεύγουν αναζητώντας την επόμενη βιώσιμη γειτονιά. Πρώτα ήταν το Κουκάκι, μετά ήρθαν το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, ακολούθησε το Παγκράτι, τώρα είναι ο Νέος Κόσμος και η Κυψέλη.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτήν την πόλη που δεν θέλει αυτή να ομορφύνει. Η καθαριότητα, τα προσεγμένα καταστήματα, ο παλμός των επισκεπτών είναι απαραίτητα συστατικά για να ζει και να ακμάζει το ιστορικό κέντρο της. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υπολογιστεί το κοινωνικό κόστος και να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να μη μετατραπεί η Αθήνα σε ένα απέραντο τραμπολίνο για τουρίστες, ερήμην των κατοίκων της.

Η διασφάλιση οικονομικής και αξιοπρεπούς στέγης ειδικά για τους νέους, η απελευθέρωση των πεζοδρομίων, η δημιουργία δημόσιου χώρου, η παροχή δωρεάν διασκέδασης στους πολίτες (δεν είναι ανάγκη κάθε τι απολαυστικό να έχει τίμημα…) είναι μερικά από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να μην εξελιχθεί ο εξευγενισμός σε δυστοπία.

Το καλό είναι ότι έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, άρα υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, τα ενδεδειγμένα εργαλεία για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση, η συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και ο ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες για τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή