Ευτυχώς ή δυστυχώς, τα βίντεο μένουν

Ευτυχώς ή δυστυχώς, τα βίντεο μένουν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς το λέει η παροιμία; «Πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει». Δεν είναι για τα λιθάρια ο λόγος. Για τους ανθρώπους είναι. Που καθόλου δεν τους ωφελεί η ακινησία, το βάλτωμα, η νωχέλεια, άλλωστε η ακηδία συμπεριλαμβάνεται στα θανάσιμα αμαρτήματα. Οφείλουν λοιπόν, αν θέλουν να προκόψουν, να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Να μη ραθυμούν. Να αναπροσανατολίζονται. Αρκεί σε κάθε αναπροσανατολισμό, ας πούμε όταν αλλάζουν κόμμα, να συγκεντρώνουν ταχύτατα τις «πίσω τους σελίδες» και να τις παραδίδουν στο πυρ το εξώτερον, για να μη βρίσκουν πατήματα οι είρωνες. Ιδού γιατί ένας καταστροφέας χαρτιών είναι απαραίτητος για κάθε ευπροσάρμοστο, εύπλαστο ή εύκαμπτο πολιτικό. Ή έστω ένα τζάκι. Παραδοσιακό όμως, όχι ενεργειακό.

Το πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών είναι το Διαδίκτυο, η μοναδική εκδοχή αθανασίας και χρονικής απεραντοσύνης. Στην άπατη μνημονική αποθήκη του δια-σώζει πράγματα και ρήματα που εσύ ο ευπροσάρμοστος πολύ θα ήθελες να σβηστούν, να κονιορτοποιηθούν, να λησμονηθούν. Δυστυχώς όμως (δυστυχώς για την Ιστορία, τον Τόπο, την Ελλάδα, όχι για σένα), βρίσκεις πάντα μπροστά σου ό,τι άφησες πίσω σου. Να σε ειρωνεύεται ανελέητα. Να καγχάζει με τη «συνέπειά» σου. Να απογυμνώνει τους νέους σου όρκους, θυμίζοντάς σου με ενοχλητική επιμονή τούς μόλις χθεσινούς, εξίσου θερμούς. Οπως συνέβη χθες, μόλις ανακοινώθηκε και τυπικά η μετακίνηση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ν.Δ. Ως πράσινη υπουργός, το 2013, ειρωνευόταν τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη μεταπήδησή του από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας εναντίον του τις παροιμιώδεις φράσεις «είδε φως και μπήκε» και «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη». Για τα χαρτιά μπορεί να μην είμαστε βέβαιοι, τα βίντεο πάντως μένουν.

Στην πολιτική, που όσο στυγνότερα ωφελιμοθηρική είναι τόσο πιο παθιασμένα επιδίδεται σε ύμνους των ωραίων οραμάτων, οι μεταγραφές από κόμμα σε κόμμα δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς όπως στο ποδόσφαιρο. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να δηλώσεις Σαούλ-Παύλος και να βρεις τη Δαμασκό σου παντού, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα… Επιπλέον, μπορείς να επικαλεστείς τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη «γηράσκω αεί αναθεωρών». Αλλα είχε στον νου του ο ποιητής, όχι τον πολιτικάντικο τυχοδιωκτισμό; Λεπτομέρειες. Μήπως λεπτομέρεια δεν είναι και το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ το 2012, Χριστοφιλοπούλου και Χρυσοχοΐδης, βρήκαν αλλού κι αγάπησαν, τους πράσινους παράτησαν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή