Και οι 330 είναι εμμονικοί;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα». Η πραγματικότητα είναι ότι το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες –Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Αριστερά– για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ σημειώθηκαν 26 αποχές. Εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Για τι πράγμα μιλάει το ψήφισμα; Διαπιστώνει ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας και σημειώνει την άρνηση του Κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχωράει σε κατηγορίες, εδώ, οι υπουργοί δεν φέρουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη». Αυτά, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στην Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, η οποία έχασε την κόρη της στο δυστύχημα.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στην έλλειψη προόδου στις έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου. Ας θυμηθούμε μόνο αυτό από τη συγκεκριμένη υπόθεση: 20 κινητά τηλέφωνα διασωθέντων είχαν «ξεχαστεί» επί ένα μήνα περίπου σε μια σακούλα στο Λιμεναρχείο Κυθήρων προτού βρεθούν και παραδοθούν στις δικαστικές αρχές.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών και οι (μη πειστικές) απαντήσεις κύκλων της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις εξοντωτικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες αγωγή κατά δημοσιογράφων του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, με την οποία απαιτεί συνολικά ένα υπέρογκο ποσό αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμηση σε σχέση με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η οποία διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Για τη συγκεκριμένη αγωγή υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από το εξωτερικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φορείς και ομάδες δημοσιογράφων, προσωπικότητες, όπως ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος που εξετάστηκε ως μάρτυρας υπέρ εκείνων στους οποίους στρέφεται η αγωγή.

Η απάντηση των… κύκλων σε αυτά και αρκετά ακόμη, ότι δεν είναι τυχαίο το timing, καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνει επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική και στο μεταναστευτικό, δεν πείθει ακόμη και πολλούς απ’ όσους την ψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή