Οσοι μαζεύουν ελιές και γηροκομούν γονείς

Οσοι μαζεύουν ελιές και γηροκομούν γονείς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το συνηθισμένο λάθος. Η Κεντροδεξιά υιοθετεί την ατζέντα της Ακροδεξιάς για να αντεπεξέλθει στην πρόκληση της γιγάντωσής της. Ετσι, στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που παρουσιάστηκε χθες στο Βουκουρέστι υπάρχει πρόταση για πολιτική ασύλου τύπου Ρουάντας. Μιμείται η ευρωπαϊκή ομάδα, στην οποία ανήκει και η Ν.Δ., την αποτυχημένη προσπάθεια της Βρετανίας να συνάψει συμφωνία απέλασης των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα (στην περίπτωση του ΕΛΚ, σε «ασφαλή τρίτη χώρα»), παρόλο που ήδη έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις εκ μέρους της Ε.Ε. για την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία. Το φλερτ του ΕΛΚ με τέτοιου είδους σκληρές λύσεις έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα; «Για να μη μας κλέψει η Ακροδεξιά τους ψηφοφόρους, θα της κλέψουμε εμείς την ατζέντα». Η στρατηγική έχει αποδειχθεί αδιέξοδη, πολλές φορές στο παρελθόν.

Το είδαμε και στην Ελλάδα πως όταν η μετανάστευση γίνεται αντικείμενο διαλόγου, τα συστημικά κόμματα διαγκωνίζονται σε επίπεδο ρατσιστικού λόγου. Η χώρα έχει έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα οι ίδιοι υπουργοί που αφιόνιζαν κάποτε την κοινή γνώμη με ξενοφοβική ρητορική, να καλούνται τώρα να εξηγήσουν στους πολίτες την ανάγκη συμφωνιών για την εισαγωγή εργαζόμενων. Και από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υπερβολικά ήπια μεταχείριση των παράτυπων μεταναστών, νομιμοποιεί την αντιμεταναστευτική Ακροδεξιά με την απαξιωτική αποστροφή του περί «ατζέντας Ισλαμαμπάντ» και τις επικρίσεις πως η κυβέρνηση ετοιμάζει την εισαγωγή μισού εκατομμυρίου Πακιστανών. «Βρίσκομαι στα σύνορα για να στείλω μήνυμα από ένα μετερίζι που οι Ελληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που αποκρούσαμε πρόσφατα το 2020 απόπειρα εισβολής. Ενα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμε για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», διακήρυξε αυτήν την εβδομάδα από τον Εβρο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια δήλωση που απέχει πολύ από τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Αρα, τι; Η τεχνητή διόγκωση της ανησυχίας για τη μετανάστευση και η μονοπώληση της προεκλογικής ατζέντας ενισχύουν αποκλειστικά την Ακροδεξιά. Σε πάρα πολλούς τομείς η μετανάστευση είναι λύση και όχι πρόβλημα, ειδικά στο δημογραφικό, στο ασφαλιστικό, στην απασχόληση. Τα φιλελεύθερα δημοκρατικά κόμματα και τα ΜΜΕ μπορούν να το εξηγήσουν αυτό στους πολίτες με βιωματικά παραδείγματα και ορθολογικά επιχειρήματα. Οι Ελληνες είναι ένας λαός με μακρά εμπειρία μετανάστευσης, εύκολα μπορούν να ταυτιστούν με εκείνους που μαζεύουν τις ελιές τους ή γηροκομούν τους γονείς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή