Η παντοδυναμία του Σισύφου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση κόμμα που να μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της Ν.Δ., η κυβέρνηση απολαμβάνει την παντοδυναμία της, βουλιμικά. Ετσι, ενώ υπάρχει διογκούμενη κοινωνική δυσφορία, συμπεριφέρεται σαν να έχει εξασφαλίσει την αθανασία. Μήπως έχουν δίκιο;

Αν η Ν.Δ. κινηθεί κοντά στο 35% στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τότε πραγματικά θα έχουν έναν καθαρό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές, το 2027. Γιατί η απόσταση από το δεύτερο κόμμα θα είναι περίπου 20 μονάδες, χαοτική, και αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική αποσυσπείρωσης στην αντιπολίτευση, ενώ θα ενισχύσει την ηγετική εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αν, όμως, η Ν.Δ. κινηθεί κοντά στο 30%, σε ένα ποσοστό δηλαδή το οποίο αθροιστικά θα προσεγγίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βασική εντύπωση που θα δημιουργηθεί είναι ότι ο κατακερματισμός αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν πολυκομματικές συνεργασίες για τη διακυβέρνηση. Αν, μάλιστα, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου έχει ενισχυθεί σημαντικά και η Νίκη κρατήσει τις δυνάμεις της, τότε ο ακροδεξιός κίνδυνος θα πυροδοτήσει διεργασίες αριστερά της Ν.Δ. (Λοβέρδος, Κόκκαλης, Νέα Αριστερά) προκειμένου τα νέα κόμματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Παρόλο που στις ευρω- εκλογές δεν διακυ- βεύεται η πολιτική σταθερότητα, το απο- τέλεσμα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το πολιτικό τοπίο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δυνάμεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. που διαφωνούν με κεντρικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη (ομόφυλα ζευγάρια, στήριξη στην Ουκρανία κ.ο.κ.) και τώρα βρίσκονται σε καταστολή, ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν διεκδικώντας ζωτικό χώρο στο σύστημα εξουσίας. Πολύ περισσότερο όταν, όπως συνήθως συμβαίνει, θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα από εξωθεσμικά συμφέροντα που επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, παρόλο που στις ευρωεκλογές δεν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το πολιτικό τοπίο την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει, άλλωστε, σκληρό δίλημμα, ελλείψει αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγησης, και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιδίωξη της Ν.Δ. να περιορίσει τη χαλαρή ψήφο της διαμαρτυρίας, εκτόνωσης, αντισυσυστημικότητας ή και καζούρας.

Ο Καμύ μάς έμαθε ότι ο Σίσυφος μπορεί να είναι ευτυχισμένος, συγκεντρωμένος στην προσπάθειά του να ανεβάσει τον βράχο στην κορυφή, συμφιλιωμένος με το παράλογο. Ενας ευτυχισμένος Σίσυφος δεν μπορεί παρά να αισθάνεται και παντοδύναμος την ώρα που σπρώχνει την τεράστια πέτρα, ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά δεν θα κυλήσει πάλι.

Αλλά αυτά είναι για τους βερμπαλιστές, τους αφελείς και τους παράταιρους. Για τους βουλευτές που προσπαθούν να κατευνάσουν μητροπολίτες και διακόνους, σημασία έχουν οι δημοσκοπήσεις, που, όμως, και αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι ευτυχισμένη επειδή δεν απειλείται από πολιτικό αντίπαλο, αλλά δεν είναι παντοδύναμη γιατί η άμμος κάτω από τα πόδια της κινείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή