Η κόκκινη γραμμή της κοινωνίας

Η κόκκινη γραμμή της κοινωνίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη ολοκληρώθηκαν, το πόρισμα της Ν.Δ. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ενα άλλο πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή: του ΟΣΕ για το σοβαρό περιστατικό στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, παραμονές Χριστουγέννων του ’23, χωρίς θύματα ευτυχώς. Τότε, παραβιάστηκε κόκκινος σηματοδότης. Για τα Τέμπη, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές.

Η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, σε συνέντευξή της στην «Κ» (15/3), τονίζει την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Κρίνει πως θα ήταν αναγκαία η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν της επιτρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της. «Εχουμε ασκήσει ποινική δίωξη σε 23 δημόσιους λειτουργούς και σύμφωνα με αυτά που ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα δεν καταφέραμε να διεξαγάγουμε την έρευνα σε βάρος πρώην υπουργών (…). Ολα αυτά που εξετάζουμε σχετίζονται με το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα σε αυτό το έργο και τι συνέβη τελικά. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, αν το έργο είχε υλοποιηθεί εγκαίρως και σωστά, αυτή η τραγωδία δεν θα είχε ποτέ συμβεί».

Η «παραβίαση» αναδεικνύεται, από τα συμφραζόμενα, σε λέξη-κλειδί. Από το αν «ξοδεύτηκαν» σωστά τα χρήματα από τους αρμοδίους μέχρι την παράκαμψη κανονισμών που χρησιμεύουν για την ασφάλεια των μεταφορών. Σε πόση αυθαιρεσία «καίγεται» το εκάστοτε σύστημα; Υπάρχει η, περιλάλητη, κόκκινη γραμμή; Κι αν ξεπεραστεί με κόστος νεκρούς, ακολουθούν οι συνέπειες ή απλώς μετακινείται η γραμμή προς ευνοϊκότερη, για τον εκάστοτε κυβερνώντα, θέση;

Πριν από λίγες ημέρες, σε δημοσκόπηση για τα Τέμπη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (77%) εμφανίζεται αφ’ ενός να πιστεύει πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και γίνεται απόπειρα συγκάλυψης, αφ’ ετέρου να εκτιμά πως μετά την τραγωδία δεν έχουν ακόμη γίνει όσα θα έπρεπε, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον ένα παρόμοιο δυστύχημα.

Η «παραβίαση» εγγράφεται στο σώμα της κοινωνίας και σε ένα βαθμό αποτυπώνεται στην κάλπη. Οταν η αντιπολίτευση μοιάζει αδύναμη να ελέγξει αποτελεσματικά την κυβέρνηση, τον ρόλο της αναλαμβάνουν οι πολίτες. Τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν στέλνουν μηνύματα· είναι το μήνυμα. Η κόκκινη γραμμή της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή