Οι… άκρως φιλόξενες φοιτητικές εστίες

Οι… άκρως φιλόξενες φοιτητικές εστίες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι δυνατόν σε ένα οργανωμένο πανεπιστήμιο, να διαμένουν στη φοιτητική εστία του ένας ζογκλέρ και μια αλλοδαπή τουρίστρια, όπως συνέβη στην εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως έγινε γνωστό μετά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση, εκεί βρέθηκαν να στεγάζονται ένας 35χρονος από την Αργεντινή, που είναι ζογκλέρ στην Ιταλία, και μια 30χρονη από τη Σουηδία. Βρέθηκαν εκεί διότι όταν είπαν σε γνωστούς τους πως θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα, εκείνοι τους απάντησαν ότι μπορούν να μείνουν δωρεάν στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 11 ρόπαλα, 4 χρησιμοποιημένες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, 2 χρησιμοποιημένες χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου.

Οπως ορίζει στο άρθρο 1 ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας, που εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Αθηνών στις 25/6/2014, το ίδρυμα (και δη η Εφορεία Φοιτητικών Εστιών) έχει τη διοικητική ευθύνη λειτουργίας των φοιτητικών εστιών του. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της εφορείας είναι να αξιολογεί εάν οι οικότροφοι πληρούν τα κριτήρια για να μένουν στην εστία, ενώ με απόφασή της απομακρύνονται όσοι ενοικιάζουν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιο που τους παραχωρήθηκε. Προφανώς η αστυνομία έχει ρόλο όταν γίνονται έκτροπα σε ένα κτίριο, αλλά οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη να οργανώνουν τα του οίκου τους.

Και δεν λείπουν οι πρυτανικές αρχές που τα καταφέρνουν πολύ καλά. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οι πρωτοετείς που φιλοξενούνται στη φοιτητική εστία, υπογράφουν συμφωνητικό να καταβάλλουν «ενοίκιο» 100 ευρώ τον χρόνο, να πληρώσουν τυχόν καταστροφές όταν αποχωρήσουν, να έχουν περάσει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για να διατηρήσουν το δωμάτιο καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Πρόκειται για όρους που έχει θέσει η Σύγκλητος του ιδρύματος για την παραμονή στη φοιτητική εστία, φέρνοντας νέα ήθη στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, την ίδια στιγμή που σε εστίες στην Αθήνα επικρατεί «αναρχία».

Διαφέρουν ουσιωδώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εκείνο στη Δυτική Μακεδονία; Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που μετράει στη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού είναι η χρηστή διοίκηση και λιγότερο οι δημόσιες σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή