Η ουκρανική φρίκη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν δεν είχαν προηγηθεί οι ανθρωποθυσίες της Αραβικής Ανοίξεως, θα έλεγε κανείς ότι η ουκρανική φρίκη είναι πρωτοφανής. Δυστυχώς, αποτελεί απλώς μιαν επανάληψη. Μόνη διαφορά, ότι η εμφύλια διαμάχη δεν εκτυλίσσεται στην Εγγύς Ανατολή, αλλά στο ρωσικό υπογάστριο.

Η αντιπαράθεση άρχισε εδώ και χρόνια μεταξύ ευρωφίλων και ρωσοφίλων, με ενθάρρυνση των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την αντίδραση –πάντα σκαιά– της Ρωσίας του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά οι συγκρούσεις ανέδειξαν μία νέα δύναμη –των νοσταλγών του Αδόλφου Χίτλερ– που ανταγωνίζεται σε βία με την καθεστωτική αστυνομία. Ακριβώς όπως οι αραβικές εξεγέρσεις ανέδειξαν τις τρομοκρατικές ισλαμικές ομάδες και συνέθλιψαν τη μεσαία τάξη.

Υπάρχει πάντα μία ισχυρή συμπάθεια στη Δύση, όταν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως οι πολίτες εξεγείρονται εναντίον της ρωσικής κηδεμονίας. Μόνον που η Σοβιετική Αυτοκρατορία διοικήθηκε κατ’ εξοχήν από μη Ρώσους. Γεωργιανός ο Ιωσήφ Στάλιν. Ουκρανοί οι δύο δικτάτορες που τον διαδέχθηκαν – ο Νικήτα Χρουστσόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ως Ρώσος εμφανίζεται μόνον ο κ. Πούτιν, που έχει γεννηθεί στην Αγία Πετρούπολη και φρόντισε ως στέλεχος της KGB να εξαλείψει κάθε ίχνος καταγωγής των προγόνων του.

Οι σοβαρότεροι αναλυτές προέβλεπαν έξαρση της βίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, διότι αποκλειόταν στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Δικαιώθηκαν απολύτως, αλλά η λύση του ουκρανικού προβλήματος, όποια και εάν είναι αυτή, θα πρέπει να έχει τη ρωσική συναίνεση.

Εστίασαν οι δυτικές κυβερνήσεις τις επικρίσεις τους εναντίον του κ. Πούτιν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, για να εκθέσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας. Αλλά ο κ. Πούτιν δεν πτοήθηκε. Η φιέστα των Ολυμπιακών συνεχίζεται αδιατάρακτα.

Η νέα ισχυρή μορφή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις σχέσεις με την Ευρώπη, κ. Βικτόρια Νούλαν καθύβρισε την Ε.Ε., σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο. Η τηλεφωνική συνομιλία υπεκλάπη από την KGB και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και η κ. Νούλαν επέπληξε τη Μόσχα για ανάρμοστη συμπεριφορά. Οι Ευρωπαίοι εθίγησαν, διαμαρτυρήθηκαν και το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε., η κ. Αγκελα Μέρκελ και ο κ. Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε τη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας στην Ευρώπη για να αποκλείσει την παρακολούθηση στην οποία επιδίδονται οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο κόσμος έχει πλέον μεταβληθεί σε μία αυλή θαυμάτων και ασυναρτησίας.

Ο πρίγκιπας Μέτερνιχ στα Απομνημονεύματά του –που είναι εν πολλοίς ανιαρά εν σχέσει με εκείνα του συγχρόνου του πρίγκιπα Ταλεϊράνδου– σημείωνε, απογοητευμένος με την αυτοκρατορική οικογένεια των Αψβούργων: «Εάν ήμουν ριζοσπάστης [η λέξη την εποχή εκείνη ισοδυναμούσε με τρομοκράτης] θα ανέτρεπα αυτό το καθεστώς σε λίγες μέρες». Ας μην ανησυχούμε, το σύστημα δεν κινδυνεύει από «αποστάτες», αλλά από την αφροσύνη των ηγετών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή