Γεννήθηκα για την καταστροφή

Γεννήθηκα για την καταστροφή

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σωστό είναι «Γεννήθηκες για την καταστροφή» από κάποιο παλιό τραγούδι μιας άλλης εποχής, αλλά στον τίτλο του άλλαξα πρόσωπο για να το συνδέσω με το σημερινό θέμα που δεν είναι άλλο από το βιβλίο του Κουφοντίνα, «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Τις τελευταίες ημέρες διάβασα τόσα πολλά στις εφημερίδες για το βιβλίο που νόμιζα ότι το θέμα έχει εξαντληθεί, ώστε μια ακόμα αναφορά να μην έχει τίποτα να προσθέσει. Και όμως υπάρχει μια διάσταση στο θέμα αυτό, που εγώ τουλάχιστον δεν την είδα να αναδεικνύεται πουθενά. Προσωπικά πιστεύω ότι η χρονική στιγμή της έκδοσης (το timing) είναι αυτό που κάνει την έκδοση του βιβλίου ανατριχιαστικά επικίνδυνη παρέμβαση στην ομαλή ζωή του τόπου. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, το timing μιας ενέργειας, είναι πολλές φορές πιο σημαντικό από το ίδιο το γεγονός.

Εξηγούμαι. Στις αρχές του χρόνου διαπιστώσαμε ότι ο άλλος στυγερός δολοφόνος της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν επέστρεψε στην φυλακή από την άδεια του. Στη συνέχεια εκφώνησε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα και έστειλε και σχετική επιστολή για να μας διαβεβαιώσει ότι θα αγωνιστεί για να μας «απελευθερώσει». Ύστερα από λίγες ημέρες ένας άλλος τρομοκράτης δεν παρουσιάστηκε ως όφειλε στο αστυνομικό τμήμα και ουσιαστικά πήγε να ενισχύσει τους συντρόφους του, Μαζιώτη και Ρούπα στον «αγώνα» τους ενάντια στους ανεμόμυλους τους. Και προκειμένου να μην λείψουν από την επικαιρότητα, έστειλαν και αυτοί το μανιφέστο τους, βρίσκοντας αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του συναδέλφου τους Φούντα. Προσθέστε στα γεγονότα αυτά, την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη και το πολυσέλιδο μανιφέστο που ακολούθησε και τι συμπέρασμα βγάζετε; Αβίαστα ότι έχουμε μια νέα έξαρση της τρομοκρατίας με στόχους μνημονιακούς. Η έκδοση του βιβλίου του δολοφόνου που καταδικάστηκε για πολλούς φόνους, με τις θέσεις του και την προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες πράξεις του, σε τι ωφελεί αυτή την στιγμή; Εγώ βρίσκω ότι ρίχνει νερό στο μύλο της τρομοκρατίας και τίποτε άλλο. Είναι η συνέχεια των προηγούμενων γεγονότων που ανέφερα, με σκοπό να μας προετοιμάσει για κάποιο κτύπημα το οποίο μπορεί και να είναι καταστροφικό για τον τόπο, στην πολύ δύσκολη περίοδο την οποία περνάμε.

Ακόμα, φαίνεται ότι η επιλογή ενός σοβαρού εκδοτικού οίκου, με σημαντική ιστορία στα πολιτικά δρώμενα δεν έγινε τυχαία. Διάβαζα κάπου ότι ο Κουφοντίνας επέλεξε τον εκδοτικό οίκο, ώστε να δώσει ιδιαίτερο «κύρος» στο πόνημα του και να μην αφήσει την έκδοση σε κάποιον περιθωριακό εκδοτικό οίκο. Επιπλέον φαίνεται ότι συνδέεται με υιό Λιβάνη γιατί ήταν συμμαθητές στο 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων.

Και εδώ είναι που τίθενται μερικά καίρια ερωτήματα: ο εκδοτικός οίκος έπρεπε να εκδώσει το βιβλίο ή να αρνηθεί; Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να αρνηθεί. Η εμπειρία μας από την δράση των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο, είναι ότι θα κάνουν τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν δημοσιότητα. Έχουμε δει στην τηλεόραση να βασανίζουν ομήρους προκειμένου να διαβάσουν τα μανιφέστα τους, για να διαδώσουν τις αρρωστημένες ιδέες τους στα πέρατα του κόσμου. Όποιος, λοιπόν, δίνει βήμα σε αυτούς τους δολοφόνους θα έπρεπε πρώτα να προβληματιστεί, ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύει τις θέσεις τους.

Στο παρελθόν μας είχε προβληματίσει η δημοσίευση των προκηρύξεων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Εν ονόματι της ελευθερίας τους δίναμε βήμα και ορισμένες εφημερίδες δημοσίευαν αυτούσιες της μακροσκελείς προκηρύξεις τους, ουσιαστικά εξυπηρετώντας τους σκοπούς τους, διότι αυτοί έκαναν την εγκληματική πράξη τους, μόνο και μόνο για να μπορούν να δημοσιοποιήσουν τις ιδέες τους. Αν δεν έπαιρναν τόση δημοσιότητα, που τόσο απλόχερα τους την είχαμε προσφέρει, ίσως να ξεθωριάζαν πολύ νωρίτερα και να ξεμπερδεύαμε μια ώρα νωρίτερα με αυτούς.

Καμιά φορά ο αυτοπεριορισμός (και όχι η λογοκρισία) για το γενικότερο καλό του τόπου, είναι προτιμότερος από την άκριτη ελευθερία. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ολόκληρη η δημοσιογραφική κοινότητα στις ΗΠΑ αυτολογοκρίθηκε και δεν δημοσίευσε ανατριχιαστικές φωτογραφίες από την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου, για να μην κλονίσει το ηθικό ενός λαού, αλλά και να μην δώσει άλλη μια ικανοποίηση στους τρομοκράτες που σχεδίασαν την ενέργεια αυτή. Υπάρχει κάνείς που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεις την Ελλάδα; Κανένας. Εδώ θα συναγωνιζόμαστε ποιος θα δημοσιεύσει την πιο ανατριχιαστική φωτογραφία, ανεξάρτητα από τις συνέπειες της.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή