Πολιτική μετάλλαξη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμέναμε εκδήλωση πολιτικής κρίσεως μετά τις ευρωεκλογές, εάν φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε σημαντική πλειοψηφία έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Διαψευσθήκαμε. Η υπόθεση «Μπαλτάκου – Κασιδιάρη» είχε ως συνέπεια τον εκτροχιασμό των εξελίξεων, όπως τουλάχιστον τις είχε προδιαγράψει η κυβέρνηση.

Το χάος που δημιουργήθηκε, η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι τίθεται πλέον θέμα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενδεχόμενο αποκαλύψεων και άλλων συνομιλιών του κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου ή βουλευτών της Ν.Δ. με στελέχη της Χρυσής Αυγής, δημιουργούν μιαν άκρως επικίνδυνη πολιτική ρευστότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συντηρητική παράταξη είχε όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ασχοληθεί με τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή στη Ν.Δ. Μόνον η Αριστερά μπορούσε να έχει αντιρρήσεις σε μία τέτοια προσπάθεια. Ο στόχος αγαθός, η επιλεγείσα πρακτική οικτρή, ως αναμενόταν εκ προοιμίου.

Στα πολιτεύματα όπου ισχύει το αντιπροσωπευτικό σύστημα υπάρχουν κόμματα που αποτελούν τον σύνδεσμο με τους πολίτες· είναι οι μηχανισμοί μεταφοράς πολιτικής από την κορυφή στο επίπεδο των ψηφοφόρων· γι’ αυτό και οι ηγέτες της «παλαιάς Ευρώπης» και όταν ακόμη ασκούν τα πρωθυπουργικά καθήκοντά τους, ασχολούνται καθημερινά με το κόμμα· άλλως η ύπαρξή τους δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα.

Ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής έπρεπε να δοθεί από την πρώτη στιγμή στο επίπεδο της κοινωνίας. Αλλά κόμματος μη υπάρχοντος, επί της ουσίας, ο γενικός γραμματεύς της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος ανακηρύχθηκε σε πράκτορα ειδικών αποστολών με στόχο τη διάβρωση της Χρυσής Αυγής· και ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης «τον τύλιξε σε μία κόλλα χαρτί» κατά τη λαϊκή έκφραση, με την οποία είναι εξοικειωμένος άλλωστε και ο κ. Μπαλτάκος ως μη «μεγαλοαστός» – που είναι εκ καταγωγής ο κ. Σαμαράς. Ο Θεός να μας φυλάει από τα «λαϊκά παιδιά», που αιφνιδίως εκτινάσσονται στην κορυφή της εξουσίας.

Το ουσιώδες, όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μπαλτάκος ανέλαβε αποστολή διεισδύεως στη Χρυσή Αυγή ή επαναπατρισμού των παραδοσιακών ψηφοφόρων από τους κόλπους της Εκκλησίας και την τάξη των ενστόλων, αλλά ότι –ως φαίνεται– συγκρότησε και ηγήθηκε «δεξιάς συνιστώσας», από άτομα προσχωρήσαντα προσφάτως στη Ν.Δ. που απλώς αυτοσχεδιάζουν.

Ας μην πλανώμεθα, ωστόσο. Κανείς από τους πολίτες που εστράφησαν προς τη Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ν.Δ. επειδή ο κ. Μπαλτάκος δήλωσε ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής, ούτε διότι –όπως είπε– ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς είναι «δαυλοί αναμμένοι στον βωμό της πατρίδος».

Σε όλη την Ευρώπη η άκρα Δεξιά διογκώνεται διότι η μεσαία αστική τάξη βάλλεται βάναυσα, το εθνικό κράτος εξαρθρώνεται, οι διεθνιστικές και πολυπολιτισμικές τάσεις υπονομεύουν την εθνοκεντρική κοσμοαντίληψη του συντηρητικού πολίτη. Προβλήματα αυτής της μορφής δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν με τις μεθόδους και τη ρητορική της όποιας «δεξιάς συνιστώσας» ανέλαβε υπό την καθοδήγηση του κ. Μπαλτάκου να σώσει τη Ν.Δ. από τον κακό της εαυτό. Η πολιτική των τεχνασμάτων στον τομέα της οικονομίας πέρασε με τρόπο οδυνηρότατο για τους πολίτες. Απαραίτητη και η πολιτική μετάλλαξη σε επίπεδο αντιλήψεως και δράσεως. Αλλως, η αποτυχία είναι βεβαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή