49 χρόνια πρίν… 10-ΙV-1965

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΛΛΙΑ: Η επίθεσις της Κυβερνήσεως [Γεωργίου Παπανδρέου] και η δίωξις του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, έδωσαν την ευκαιρίαν εις την ΕΔΑ [Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά] να προβή και αυτή εις ανοικτήν πλέον επίθεσιν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της κ. Ηλ. Ηλιού και οι βουλευταί κ.κ. Σ. Ηλιόπουλος, Β. Εφραιμίδης, Γ. Πανάγος, Θ. Παππάς και Δ. Παπανικολάου υπέβαλαν εις τον υπουργόν Δικαιοσύνης κ. Ν. Μπακόπουλον «ερώτησιν – σύστασιν» η οποία έχει ως εξής: «Η γνωστή απόφασις της ολομελείας του Αρείου Πάγου επί του θέματος της πειθαρχικής διώξεως του κ. Κ. Κόλλια, αι απηχήσεις και αι συνέπειαί της, όχι μόνον συγκλονίζουν την λειτουργίαν απονομής της δικαιοσύνης, τας σχέσεις δικηγόρων – δικαστών, την ομαλήν λειτουργίαν της Πολιτείας, στηριζομένην εις την εκ μέρους των συντεταγμένων εξουσιών αναγνώρισιν της εκτάσεως των εκατέρωθεν δικαιοδοσιών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλ’ είναι φύσεως τοιαύτης ώστε να προκαλέση ψυχολογικάς πιέσεις και τρομοκράτησιν των ευόρκων δικαστικών λειτουργών και να κλονίση την πίστιν των διαδίκων επί την τρίτην εξουσίαν. Παρακαλείται, όθεν, ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης όπως πληροφορήση την Βουλήν τίνα μέτρα σκέπτεται να λάβη η Κυβέρνησις προς αποτροπήν παροξυσμού και διαιωνίσεως της κρίσεως που εξέσπασεν εις την Δικαιοσύνην. Και συνιστάται θερμώς όπως ληφθούν μέτρα δυνάμενα πράγματι να εμπεδώσουν την λαϊκήν πεποίθησιν, ότι ούτε ανεξέλεγκτος ούτε ανεύθυνος ούτε ασύδοτος είναι ο δικαστικός λειτουργός, όταν βαρύτατα παρανομή, ούτε δρόμοι συγκαλύψεως ευθυνών εκ νοσηρού πνεύματος αλληλεγγύης του Σώματος γίνονται ανεκτοί, διότι άλλως αι ελευθερίαι των πολιτών τίθενται εις διακινδύνευσιν.»

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ: Πολιτικοί παρόγοντες, υπ’ όψιν των οποίων ετέθη το ανωτέρω κείμενον […] διετύπωσαν την πρόβλεψιν ότι αι διαπραττόμεναι αθλιότητες δεν κλονίζουν μόνον το γόητρον της Δικαιοσύνης, αλλ’ εγκυμονούν και μεγίστους κινδύνους διά το έθνος.

ΟΛΓΑ ΒΟΤΣΗ: Τα νέα βιβλία. Ολγας Βότση: «Ο μεγάλος ήχος». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 77. Αθήναι 1965.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΥΔΗΣ: Τα νέα βιβλία. Θεοδώρου Ξύδη: «Ποιήματα». Σχ. 8ον. Σελ. 108. Εκδόσεις «Ικαρος». Αθήναι 1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή