Οι έξι γενναίοι φοιτητές και οι τσιφλικάδες

Οι έξι γενναίοι φοιτητές και οι τσιφλικάδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο αναγνωρισμένο κύρος και η σημαντική διοικητική εμπειρία αποτελούν τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να αξιολογήσει το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών για να προκρίνει στον «ημιτελικό» γύρο τους τρεις από τους επτά πανεπιστημιακούς που έθεσαν υποψηφιότητα για τις προσεχείς πρυτανικές εκλογές. Αυτό ανέφερε η Γνωμοδότηση 83/2014 που εκδόθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Και όπως τόνισε η τριμελής επιτροπή που όρισε το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια των εκλογών, υπό την προεδρία του έγκριτου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γιάννη Δρόσου «η παραπάνω ερμηνεία των σχετικών νομοθετικών διατάξεων δεσμεύει τη διοίκηση, διότι η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό, και, αν και τυπικά η Επιτροπή μας θεωρεί ότι δεν τη δεσμεύει, επειδή, ως όργανο του ΕΚΠΑ, λειτουργεί στα πλαίσια της και συνταγματικά κατοχυρωμένης πλήρους πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης, την αποδέχεται πάντως ως ορθή».

Προσοχή, μην ξεγελαστείτε: Η αναφορά της τριμελούς επιτροπής δεν είναι ένα τυπικό έγγραφο που δίνει απαντήσεις με τη γλώσσα της νομικής γραφειοκρατίας. Το απόσπασμα περί «αναγνωρισμένου κύρους και σημαντικής διοικητικής εμπειρίας» οφείλουν να τα αποστηθίσουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι εν όψει των πρυτανικών εκλογών – και κυρίως οι πανεπιστημιακοί που θα κληθούν να ψηφίσουν για τον πρύτανη.

Διότι υπάρχει μεγάλη υποκρισία… Κατηγορούμε τους πολίτες οι οποίοι επιλέγουν ηθοποιούς, παρουσιαστές, τηλεπερσόνες και ποδοσφαιριστές να τους εκπροσωπήσουν στα κάθε λογής κοινοβούλια. Ε λοιπόν, ρωτώ: Με βάση ποια κριτήρια ψήφισαν στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές οι αξιότιμοι πανεπιστημιακοί στο πλέον εμβληματικό πανεπιστήμιο της χώρας; Με τα κριτήρια του αναγνωρισμένου κύρους και σημαντικής διοικητικής εμπειρίας επέλεξαν τον κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη;

Ο νυν πρύτανης θα είχε άριστη θητεία εάν είχε εκλεγεί τους Παλιούς Καιρούς αλλά όχι τις σημερινές Δυστυχισμένες Μέρες του ΕΚΠΑ. Ενδεικτικοί είναι οι χειρισμοί του στο μείζον θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η καθημερινότητα στη σχολή του. Ποια είναι αυτή; Εξι φοιτητές από το Τμήμα Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ δημοσιοποίησαν επιστολή τους στην οποία περιγράφουν την πρόσφατη περιπέτειά τους όταν προσπάθησαν να καθαρίσουν τα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους της Φιλοσοφικής Σχολής. Κάποιοι φοιτητές τους έβρισαν, άλλοι σκόρπισαν τους κάδους με τα απορρίμματα που είχαν περισυλλέξει οι 6, ενώ η ηγεσία της σχολής προέτρεψε τους φοιτητές να διατηρήσουν τους κανόνες υγιεινής, αγνοώντας τη χυδαιότητα εκείνων που με τσαμπουκά εκφόβισαν τους φοιτητές. «Φύγαμε απογοητευμένοι» λένε οι 6. Και δικαίως, γιατί το Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλει σοβαρή διοίκηση. Δεν είναι κουζίνα της μαμάς να ενδιαφερόμαστε μόνο για την υγιεινή του, ούτε τσιφλίκι να προσλαμβάνουμε ημετέρους, ούτε σωματείο να το διοικούμε δι’ αντιπροσώπου, ούτε πεδίο άσκησης των χαμαιλεοντικών φιλοδοξιών μας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή