Η επάνοδος του κ. Σόιμπλε

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε στο προσκήνιο· διέκοψε χθες την παρατεταμένη σιωπή του και με την ιδιαίτερη βαρύτητα της γνώμης του ως υπουργού επί των Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε πως οι αγορές έχουν «κοστολογήσει» ήδη ό,τι και εάν συμβεί εις την Ελλάδα. Με δύο λόγια, η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ ή η χρεοκοπία δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην Ευρωζώνη και στο παγκόσμιο σύστημα κατ’ επέκταση.

Η θέση του κ. Σόιμπλε δεν εξέπληξε. Η ομιλία του έγινε στη Νέα Υόρκη και στόχος του πρωταρχικός ήταν να αναιρέσει την πάγια θέση της Ουάσιγκτον για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα και εν γένει τα συμφέροντα της Δύσεως εάν η Ελλάς χρεοκοπήσει και επιστρέψει στη δραχμή.

Ηταν επίσης υποχρεωμένος ο κ. Σόιμπλε να διασκεδάσει τις συνέπειες μιας κακοφωνίας που είχε προκύψει την προηγούμενη μόλις ημέρα. Η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά «αναρμόδια» σε θέματα οικονομίας, είχε διατυπώσει την «απόλυτη πεποίθησή» της, στο περιθώριο της συνόδου του G7, ότι «εάν πέσει ένας –η Ελλάς– τότε θα πέσει ολόκληρο το σύστημα».

Ο υπουργός επί των Οικονομικών της Γερμανίας όφειλε εν ολίγοις να επιβάλει τη διασαλευθείσα τάξη και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ομοφωνία. Αυτή είναι αποστολή που ανέλαβε προσωπικώς ο κ. Σόιμπλε και εάν ατυχώς το πράττει με τρόπο αυταρχικό και άκομψο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δανειστών της χώρας μας με την ερασιτεχνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έχουμε εξοικειωθεί με την εν γένει συμπεριφορά του. Οφείλουμε να δείξουμε μία κατανόηση.

Υπάρχει βεβαίως και ο «απωθητικός», ο «ακατάληπτος» από τους ομολόγους του στο Eurogroup κ. Γιάνης Βαρουφάκης, που θα ομιλήσει σήμερα ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου επί του ιδίου θέματος και έπρεπε να διατυπωθεί εκ των προτέρων από τον κ. Σόιμπλε επιχειρηματολογία αναιρετική των όσων θα ισχυρισθεί ο Ελληνας ομόλογός του.

Δεν διαθέτουμε τη γνώση ούτε και την τεράστια πολιτική εμπειρία του υπουργού επί των Οικονομικών της Γερμανίας. Αλλά η πεποίθηση ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδος και εξόδου της από το ευρώ είναι ενδεχομένως ριψοκίνδυνη. Ισως να έχει δίκαιο. Απόλυτη, ωστόσο, βεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είχαν επί σειράν ετών και οι Σοβιετικοί και διαψεύσθηκαν οικτρά και εξαφανίσθηκαν από το πολιτικό προσκήνιο.

Οι αντιθέσεις, όμως, και οι διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Γερμανίας για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες της διεθνούς οικονομίας δεν είναι θέματα αξιοποιήσιμα από την κυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, όπως είναι σε αυτή τη φάση η Ελλάς. Δεν είμαστε το κέντρο αυτού του κόσμου, ευτυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή