Remember Υiannis

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει κάτι το μαφιόζικο όλη αυτή η εκστρατεία λάσπης κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Χωρίς να διαψεύδονται τα στοιχεία που περιείχε το επίμαχο email με τα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφήνονται αιχμές για τη στάση του στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλανάται από στελέχη της κυβέρνησης και τον φίλα προσκείμενο Τύπο ότι δρα «αντεθνικά» και ασκούνται σαφείς πιέσεις προκειμένου να εξωθηθεί σε παραίτηση. Παρακολουθώντας αυτόν τον μουλωχτό εκβιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, μου γεννήθηκαν οι εξής απορίες:

1. Ποια θα ήταν κατά την άποψη της κυβέρνησης η «εθνικά ορθή» στάση εκ μέρους του; Να παραμυθιάζει τους συνομιλητές του στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και να τους καθησυχάζει ότι οι καταθέσεις επαναπατρίζονται, ότι επενδυτικά κεφάλαια συρρέουν μαζικά στη χώρα και ότι η ανάπτυξη καλπάζει;

2. Από πού προκύπτει ότι «δεν βοηθάει να ξεπεραστεί η σημερινή πιστωτική ασφυξία»; Παρά τις σχετικές απειλές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν έχει καταφύγει στα χειρότερα, π.χ. το «κούρεμα» των εγγυήσεων που παρακρατεί από τα ομόλογα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα προκειμένου να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA.

3. Γιατί εκφέρεται με τέτοια βεβαιότητα ότι επιδιώκει να κάνει πολιτική καριέρα και να ηγηθεί κάποιου μνημονιακού μπλοκ; Πώς μπορεί το κύριο άρθρο της «Αυγής», αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, να υιοθετούν άκριτα ένα πολιτικό κουτσομπολιό, χωρίς στοιχεία, έτσι, επειδή «είναι γνωστό τοις πάσι»;

4. Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών επιβεβαιώνεται εκ νέου από τη συνθήκη της Λισσαβώνας. Ούτε η Αγκελα Μέρκελ τρελαίνεται για τη συχνά μοναχική στάση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, αλλά δεν του ασκεί δημοσίως κριτική ούτε προσπαθεί να τον αποπέμψει.

5. «Μέγα και ανεξάρτητο» αποκάλεσε ειρωνικά τον κ. Στουρνάρα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποσχόμενος ότι θα αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το «έγκλημα» της Αγροτικής Τράπεζας και του Τ.Τ. Αυτές τις σοβαρές καταγγελίες τις περιφέρει στα ραδιόφωνα ή έχει στοιχεία τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή ή τη Δικαιοσύνη;

6. Θεωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι είναι συνετή η χθεσινή του δήλωση, «αν ήμουν στη θέση του κ. Στουρνάρα θα υπέβαλλα την παραίτησή μου»; Γιατί, ως γνωστόν, ο ίδιος δεν παραιτήθηκε, παρά την εμπλοκή του σε μία πολύ πιο ξεκάθαρη υπόθεση: σύμφωνα με το «Βήμα», είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης. Αν ο κ. Στουρνάρας –και οποιοσδήποτε άλλος– ήταν στη θέση του κ. Κατρούγκαλου, πιθανότατα θα είχε παραιτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή