49 χρόνια πρίν… 29-VI-1966

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙ ΠΡΟΔΟΤΩΝ: «Ταχέως θα ακούση ποίος είναι ο πραγματικός προδότης, και μάλιστα δύο φοράς προδότης, ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου. Και τότε θα ίδωμεν αν θα τολμήση να απαντήση». Τα ανωτέρω, περιλαμβανόμενα εις ανταπάντησιν του [κυβερνητικού κόμματος] Φ.Δ.Κ. [Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν Κέντρον], προς τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου -κατόπιν διαξιφισμών, εξ αφορμής του δημοσιευθέντος χθες δευτέρου άρθρου του- προεκάλεσαν χθες την εσπέραν την προσοχήν των πολιτικών παραγόντων, ωρισμένοι των οποίων συνέδεον την δήλωσιν με την αναμενωμένην έκδοσιν του πορίσματος διά τον «ΑΣΠΙΔΑ». Εις την αυτήν σύνδεσιν προέβη και ο υιός του αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου, ο οποίος εδήλωσε (διά την περίπτωσιν, κατά την οποίαν το Φ.Δ.Κ. εις τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς αποδίδει όχι πολιτικήν, αλλά δικαστικήν έννοιαν): «Εάν υπάρχη ανεξάρτητος δικαιοσύνη πώς γνωρίζουν αυτό το οποίον υπαινίσσονται». Η Κυβέρνησις δεν ηθέλησε, πάντως, να διευκρινήση τον υπαινιγμόν.

{Είχαν προηγηθεί εκατέρωθεν δηλώσεις] Ο υιός του αρχηγού της Ε.Κ.: «Εις τα οικονομικά άρθρα μου, οι ψυδοκυβερνήται και προδόται της λαϊκής εντολής […].»

ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ:  (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου».) Ελαβα -ο Θεός ξεύρει πώς- γράμμα από ένα χωριό της Ιμβρου. Είναι δραματικόν εν τη απλότητί του: «Η τουρκική Κυβέρνησις, λέγει ο επιστολογράφος μου, έχει εξαπολύσει άγριον διωγμόν. Εις το χωριό μας ήλθαν Τούρκοι και κατέγραψαν όλα τα σπαρμένα χωράφια μας, που ο καιρός τα είχεν ευνοήσει εφέτος. Κατέγραψαν αμπέλια, ελαιόδενδρα, δάμα [;], εξοχικά σπιτάκια που κάθε οικογένεια έχει το αλώνι, τον σταύλον κ.λπ. Τα απαλλοτρίωσαν, τα εξετίμησαν κατά βούλησιν, ερήμην των ιδιοκτητών, άλλωστε ούτε και τα επλήρωσαν και δεν επέτρεψαν εις κανένα ιδιοκτήτην πλέον ούτε να πλησιάση το κτήμα του και οι καρποί καταστρέφονται. Οι γεωργοί επώλησαν τα κτήνη και τα άροτρά των, οι ποιμένες τα αιγοπρόβατά των. Ηλθαν έμποροι και αγοράζουν τα παντα εις ευτελεστάτας τιμάς. Η τουρκική Κυβέρνησις έφερεν εις το νησί διακόσιους δήθεν φυλακισμένους, οι οποίοι γυρίζουν ελεύθεροι εις όλας τας περιφερείας, όπου κλέπτουν και εκβιάζουν. […].»

MIRCEA ELIADE:  (Τα νέα βιβλία) Mircea Eliade: «Κόσμος και Ιστορία – Ο μύθος της αενάου επαναλήψεως». Σχ. 8ον. Σελ. 160. Αθήναι 1966.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή