Ο «δάκτυλος» Γκι, οι 13 και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο «δάκτυλος» Γκι, οι 13 και ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​​​ο γεγονός ότι Ελληνες δημοσιογράφοι, προκειμένου να στηρίξουν τον τίτλο του δημοσιεύματός τους περί ‘‘ρουσφετιών’’, επικαλούνται την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων κ. Γκι Φέρφχοφσταντ στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για το ελληνικό ζήτημα, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι μερίδα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συντάσσεται με τη ρητορική και τις πολιτικές που βάλλουν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού»! Με αυτή την αποστροφή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πιστεύει ότι κατακεραύνωσε όσους κάνουν λόγο για κομματικές επιλογές για τις θέσεις των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Η ανακοίνωση του υπουργείου έγινε διότι στη συγκεκριμένη επιλογή του υπουργείου αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα των κομματικών επιλογών σε θέσεις ευθύνης αποτελεί κομβικό σημείο για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Εχει στιγματίσει μεταπολιτευτικά τις σχέσεις κράτους-πολίτη, καθώς, ακόμη κι αν δεν επιθυμούμε να γίνουμε αφοριστικοί, πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο εκάστοτε διοικητής δημόσιου οργανισμού έχει σχέσεις με το κυβερνών κόμμα – ανεξάρτητα από την αξιοσύνη και το έργο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και δεν έχει εκθρέψει το τέρας του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το έκαναν. Αντίθετα, η νυν κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι οι παλαιοκομματικές πρακτικές είναι παρελθόν. Γι’ αυτό και προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη όταν από κυβερνητικά χείλη ακούγεται η καραμέλα της «πολιτικής επιλογής» για τους νέους κομματικούς άρχοντες σε θέσεις διοίκησης. Το επικαλέστηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι «θα κριθούν στην πράξη», απαντώντας σε όσα λέγονται και γράφονται για την επιλογή -η αρμοδιότητα ανήκει στον Τάσο Κουράκη- των 13 Περιφερειακών Διευθυντών. «Η τοποθέτησή μου δεν ήταν κομματική, αλλά πολιτική. Ας κριθώ από τις πράξεις μου», υποστήριξε -στην «Κ»- και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, που επικρίνεται λόγω της κομματικής του θέσης και της έλλειψης σχέσης με το αντικείμενο που ανέλαβε (είναι πρώην μαθηματικός).

Η πολιτική διελκυστίνδα θα στήνεται συνεχώς με διακύβευμα τις κομματικές επιλογές, όσο οι κυβερνώντες δεν φροντίζουν για την απολιτικοποίηση του δημοσίου. Περίπου 2.400 αποφοίτους-στελέχη ταχείας εξέλιξης έχει «παράξει» την τελευταία 30ετία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ιδρύθηκε κατά τα πρότυπα της Γαλλικής École nationale d’administration (ENA). Επίσης, μόλις προ πενθημέρου η ΕΣΔΔ προκήρυξε και νέα προγράμματα. Ας τα αξιοποιήσουμε. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τους κομματάρχες που προωθούν «ημετέρους», την ίδια στιγμή που «υμέτεροι» ελπίζουν σε αξιοκρατία. Είναι καθήκον του κ. Τσίπρα να τραβήξει το αυτί σε όσους εφαρμόζουν «πολιτικές που βάλλουν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή