49 χρόνια πρίν… 13-VIIΙ-1966

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ: Εις κλιμάκωσιν του καθεστωτικού, διά στόματος του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, έχει επιδοθεί η Ενωσις Κέντρου, ως διαπιστώνει ο κ. Ηλίας Τσιριμώκος εις ενυπόγραφον άρθρον του, το οποίον δημοσιεύεται εις το κυκλοφορούν σήμερον φύλλον του εβδομαδιαίου δημοσιογραφικού του οργάνου [«Μάχη»]. Ο αντικαθεστωτικός τόνος οξύνεται διά να προκληθή απάντησις εκ μέρους της ΕΡΕ και να δημιουργηθή κλίμα πολώσεως. Εντός του κλίματος αυτού, ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου πιστεύει ότι και τους μετριοπαθείς της Ενώσεως Κέντρου θα αναγκάση εις σιωπήν και τους αριστερούς εις ουσιαστικήν παραίτησιν από τους ιδικούς των εκλογικούς στόχους. Η κλιμάκωσις του καθεστωτικού δεικνύει, κατά τον κ. Ηλίαν Τσιριμώκον, ότι έχει ξεπερασθή το δίλημμα «Κέντρον ή Δεξιά». Και αρχίζει να γίνεται φανερόν ότι αποτελεί απλήν ατιμίαν η προσπάθεια να μετατοπισθή το πολιτικόν πρόβλημα εις το δίλημμα «Μοναρχία ή Δημοκρατία», με την καταγγελίαν οιουδήποτε ο οποίος αντετάχθη εις το να πέση ο Γεώργιος Παπανδρέου εις τον Καιάδα της αποτυχίας, όπου τον έρριψεν ο υιός του, ως «μοναρχικού». Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι το πραγματικόν δίλημμα είναι: Ομαλότης ή Ανωμαλία. […]. Η σημερινή πλειοψηφία έχει δύο ελαττώματα, παρατηρεί ο αρθρογράφος. Είναι μικρά και δεν είναι ωργανωμένη. Θα έπρεπε να ενισχυθή από τους σώφρονας ανθρώπους της Ενώσεως Κέντρου και να προχωρήση εις μεγαλυτέραν συνεννόησιν επί των τρεχόντων προβλημάτων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ: Βόννη, 12.- Ο καγκελλάριος της Δυτικής Γερμανίας κ. Λούντβιχ Ερχαρτ, ομιλών σήμερον από της τηλεοράσεως, εδήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το γερμανικόν ζήτημα και η αποκατάστασις της εθνικής ενότητος δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν διά της αναγνωρίσεως μιας ξένης χωριστικής ηγεμονίας επί του γερμανικού εδάφους.» Ο Γερμανός καγκελλάριος προσέθεσεν ότι θα εσήμαινεν έλλειψιν ρεαλισμού η αντίληψις ότι είναι δυνατή η δημιουργία συνομοσπονδίας μεταξύ δύο διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων [Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας]. «Επιθυμούμεν ειλικρινώς, συνέχισε, να βελτιώσωμεν τας σχέσεις μας με τας χώρας της ανατολικής Ευρώπης. Αν πρόκειται όμως να επικρατήση κάποτε η ειρήνη εις την Ευρώπην, δεν θα είναι δυνατόν να απαγορεύεται περισσότερον εις τον λαόν μας η ενοποίησις της χώρας του. Είναι αληθές ότι είναι αδύνατος η ύπαρξις μιας ηνωμένης Ευρώπης χωρίς ηνωμένην Γερμανίαν.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΔΕΛΗΣ: Η Ελλάς έχασε χθες απροόπτως έναν εκλεκτόν αρχαιολόγον της, τον διευθυντήν του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως Νικόλαον Βερδελήν. Ο θάνατος από συγκοπήν καρδίας τον εύρε μόλις επέρασε τα Προπύλαια κατά την εκτέλεσιν του επιστημονικού του καθήκοντος εις ηλικίαν 58 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή