e-ανάγνωση βερεσέ στα ΑΕΙ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Με αποκλεισμό και για το 2016 από όλες τις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές κινδυνεύουν τα 55 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, δηλαδή τα 40 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, 13 ερευνητικά ιδρύματα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για περίπου 11.000 επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, ηλεκτρονικά βιβλία.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) δεν έχει πάρει ακόμη την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να έχει εκκρεμότητες με κάποιους εκδότες ακόμη και για το 2013 και το 2014, ενώ δεν έχει πληρώσει ούτε τη συνδρομή του πρώτου εξαμήνου του 2015. Και παρότι στα τέλη Μαρτίου έγινε δεκτό από τους ξένους εκδοτικούς οίκους το αίτημα του ΣΕΑΒ για βερεσέ («παράταση της ημερομηνίας για την προαιρετική αποδέσμευση – opt out», ονομάζεται) έως τις 30 Ιουνίου, τελικά το «μαύρο» δεν απετράπη, αφού, παρά την παράταση, δεν βρέθηκαν χρήματα για να καλυφθούν τα χρεωστούμενα.

Σήμερα, ο ΣΕΑΒ κάνει λόγο για διακοπή των συμβάσεων με όλους τους εκδότες από 01/07/2015, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης του ημίσεος του προϋπολογισμού για το 2015, ενώ πηγές του υπουργείου Παιδείας αντιτείνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η πρόσβαση στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι είναι περίπου επτά.

Το συνολικό ποσό για το 2015 είναι περί τα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί περί τα 5,6 εκατ. από εθνικούς πόρους, 1,6 εκατ. από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τελευταία, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2,6 εκατ. ευρώ της συνδρομής, εξασφαλίστηκαν πόροι που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Πίσω από αυτόν τον αγώνα δρόμου κρύβονται ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο ΓΓΕΤ Θωμάς Μαλούτας και ο καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Μήτρου, πρόεδρος του ΣΕΑΒ.

«Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές αποτελεί πολύτιμο και αναντικατάστατο μέσο ενημέρωσης για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους ερευνητές και τους φοιτητές, ένα εργαλείο απαραίτητο για την εκτέλεση της έρευνας στα ΑΕΙ της χώρας», τονίζει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, καλώντας το υπουργείο «να αναλογισθεί τις τεράστιες συνέπειες που επιφέρει στην εκπαίδευση και την έρευνα η διακοπή της πρόσβασης στις βιβλιογραφικές πηγές». «Για όλους»; «Τεράστιες συνέπειες»; Κάποιοι θα σηκώσουν το φρύδι ειρωνικά, μιλώντας για υπερβολές. Κάποιοι θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν το θέμα, με λαϊκίστικα επιχειρήματα του στυλ «εδώ δεν έχουμε ψωμί…».

Είναι πιθανό οι ηλεκτρονικές πηγές να θεωρούνται παντεσπάνι για μια κοινωνία σε κρίση, όμως θα περιμέναμε (;) από μία κυβέρνηση της Αριστεράς (μαζί με τους ΑΝΕΛ) να κατανοεί τις λεπτές ποιοτικές παραμέτρους που αποτελούν καύσιμο για την αριστεία. Αλλωστε, η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στην πανεπιστημιακό Σία Αναγνωστοπούλου, συνεπικουρούμενη από τον Θεοδόση Πελεγρίνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή