Από σελίδες του Σουάν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατεβαίνει στην πλατεία και συνδιαλέγεται με τους «Αγανακτισμένους». Οι θεσμοί θέλουν επιπλέον μέτρα ύψους μερικών δισ. ευρώ – πέραν του πρόσθετου πακέτου. Ο πρωθυπουργός αρχίζει την πολιτική διαπραγμάτευση από το Παρίσι. Μιλάει με την Αγκελα Μέρκελ στο τηλέφωνο. Πολλή ώρα. Εκείνη μοιάζει να τον συμπαθεί. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αγορεύει μονότονα για τον αγώνα της «εναντίον ενός απολυταρχικού καθεστώτος και ενός συστήματος διαπλοκής που χρησιμοποιεί τη μιντιακή προπαγάνδα, για να διαιωνίζεται». Εχει στο πλευρό της τη Ραχήλ Μακρή. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Τα Eurogroup αρχίζουν και τελειώνουν χωρίς αποτέλεσμα. «Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι υπεράριθμοι». Η Κεντροαριστερά προσπαθεί να ενωθεί. Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ύστερα από παράγγελμα του Ηλία Κασιδιάρη, επιτίθενται σε δημοσιογράφους, ενώ στον Πειραιά κάνουν συστηματικές περιπολίες. Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Ευτυχώς έρχεται ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη για να στηρίξει την Ελλάδα.

Τι χρονιά είπαμε ότι έχουμε; Οι γερμανικές εφημερίδες προβλέπουν ότι θα ξαναζήσουμε το περυσινό καλοκαίρι και μία συνάδελφος στο Βερολίνο σε τηλεφωνική συνομιλία πιστεύει, υιοθετώντας την άποψη του Πολ Τόμσεν, ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει μόλις τελειώσουν τα χρήματα. Κατά τον Ιούνιο δηλαδή, ίσως και Ιούλιο. Αλλο ένα χαμένο καλοκαίρι για ένα λαό που έχει ανάγκη διακοπές περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη. Που είδε τα τελευταία χρόνια, από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, την πόλωση, τον διχασμό, τις συγκρούσεις να κυριαρχούν στην καθημερινότητά του. Μια κοινωνία σε υστερία, που όμως ταυτόχρονα έχει τόσο κουραστεί, ώστε αδυνατεί να αντιδράσει. Στο 24% ο ΦΠΑ; Τι να κάνουμε; Ας κόψουμε όσα προϊόντα βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή. Μείωση του αφορολόγητου; Τους πίεσε το ΔΝΤ, δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό; Ας κηρύξει η ΓΣΕΕ μια ανόρεχτη 24ωρη απεργία για την τιμή των όπλων. Το άγχος εκδηλώνεται όμως στους δρόμους. Οι οδηγοί στους δρόμους της Αθήνας βρίζονται για ασήμαντη αφορμή, σαλταρισμένοι αγορεύουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των προεκλογικών υποσχέσεών του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, φιλίες καταστρέφονται με αφορμή την τοποθέτηση (και ακόλουθη παραίτηση) του Γιαν Φαμπρ στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι Ελληνες μοιάζει να βρίσκονται σε αυτήν τη μετέωρη κατάσταση, που περιγράφει ο Μαρσέλ Προυστ στις πρώτες σελίδες του «Σουάν», μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Δεν έχουν ιδέα εάν αυτά που ζουν τα έχουν ξαναζήσει ή εάν τα ονειρεύτηκαν και τώρα που θα ξυπνήσουν θα είναι όλα όπως πριν. Σύντομα θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για το Πάσχα και μετά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα πρώτα μπάνια στη χώρα είναι πάντα τα καλύτερα και τα πιο ανέμελα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή