80 χρόνια πρίν στην «Κ» 24.ΙV.1936

80 χρόνια πρίν στην «Κ» 24.ΙV.1936

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Λονδίνον, 23.- Ο κ. Ουίνστων Τσώρτσιλ, ομιλών εις την Βουλήν, ανέφερεν ότι εκ πληροφοριών, τας οποίας συνέλεξεν εξ αξιοπίστων πηγών, εξηκρίβωσεν ότι η Γερμανία εδαπάνησε διά στρατιωτικάς παρασκευάς διά το χρονικόν διάστημα από του Μαΐου 1933 μέχρι του Ιουνίου 1935 εν δισεκατομμύριον λίρας στερλίνας πέραν του εν τω προϋπολογισμώ αναγραφέντος ποσού, έτι δε μάλλον πιστεύει ότι και το ποσόν τούτο είναι κατώτερον του πραγματικού. Ο κ. Τσώρτσιλ επέμεινεν επί της προτέρας αυτού δηλώσεως καθ’ ην το 1935 η Γερμανία διέθεσεν 800.000.000 λίρας στερλίνας διά πολεμικάς παρασκευάς. [Σημ. «Φ»: Τότε ο Τσώρτσιλ ήταν απλός βουλευτής, αντιτιθέμενος στην πολιτική κατευνασμού του Στάνλεϊ Μπάλντουιν και αργότερα του Νέβιλ Τσάμπερλεν έναντι της Γερμανίας.]

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ: Λονδίνον, 23.- Τηλεγραφούν εξ Αντίς Αμπέμπα ότι σφοδρά μάχη διεξάγεται εις την διάβασιν Σόλα Μέντα ήτις απέχει περί τα εκατόν είκοσι μίλλια εκ της πρωτευούσης. Τα στρατεύματα του Αυτοκράτορος μάχονται απεγνωσμένως όπως συγκρατήσουν την ιταλικήν προέλασιν. [Σημ. «Φ»: Ο αυτοκράτωρ στην αχμαρική γλώσσα λέγεται Νεγκούς· το όνομα του συγκεκριμένου και ο ορθός τονισμός του είναι Χάιλε Σελάσιε.]

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΝ: Αι συνεννοήσεις αι οποίαι είχον διεξαχθή κατά τας τελευταίας ημέρας μεταξύ των κομμάτων Φιλελευθέρων και Λαϊκού διά τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως κοινοβουλευτικής θεωρούνται ναυαγήσασαι κατόπιν διατυπωθείσης διαφοράς αντιλήψεων όσον αφορά την ρύθμισιν του στρατιωτικού ζητήματος.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Χθες την μεσημβρίαν συνεκροτήθη εις το θέατρον «Βαριετέ» Νέας Κοκκινιάς πάνδημος συγκέντρωσις των κατοίκων προς εξέτασιν των τοπικών ζητημάτων. […] Προς πρόληψιν ταραχών, η παρισταμένη ισχυρά αστυνομική δύναμις προέβη εις σωματικήν έρευναν των εισερχομένων.

ΕΛΕΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ: Το Ελληνικόν Μελόδραμα, επί τη αναχωρήσει διά το εξωτερικόν της μετζοσοπράνο Δίδος Νικολαΐδου και του βαρυτόνου κ. Θ. Μέλλου, θα δώση προσεχώς την «Κάρμεν» εις το «Παλλάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή