Το αλφαβητάρι της υπερηφάνειας

Το αλφαβητάρι της υπερηφάνειας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωτοσέλιδο είναι του ’13 από τη Metropolis Free Press. Είναι μια παραλλαγή του εξωφύλλου του παλιού αναγνωστικού. Δυο αγόρια σε ένα θρανίο, με το μεγαλύτερο να διαβάζει το μικρότερο. «Μίμη να ’σαι περήφανος. Πε-ρή-φα-νος», λέει η λεζάντα.

Τότε με είχε συγκινήσει πολύ και μέχρι σήμερα παραμένει το αγαπημένο μου πρωτοσέλιδο με θέμα το Athens Pride. Το θεωρώ και επιτυχημένο, χτύπησε στο μητρικό ένστικτο της κοινωνίας. Οσοι δεν αντέχουν τη διαφορετικότητα εκεί έξω, θα άντεχαν να βλέπουν το παιδί τους στο περιθώριο εξαιτίας τού ποιος είναι; Και κυρίως: πόσο αλλιώς θα ήταν τα πράγματα αν όλα αυτά τα είχαμε λύσει από τα αλφαβητάριά μας; Αύριο διοργανώνεται στην πρωτεύουσα το 12ο Athens Pride, που από το ’11 τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Κεντρικό σύνθημα φέτος είναι το «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Αντρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», προτάσσοντας ως αίτημα, μετά την εν μέρει επίλυση του ζητήματος του συμφώνου συμβίωσης, τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Πρόκειται για τη διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται. Στο επίκεντρο δηλαδή μπαίνει η τρανς κοινότητα. Η μάχη μάλλον θα κερδηθεί. Η σχετική ρύθμιση, μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο τη διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων μερίδας πολιτών που σήμερα υφίστανται bullying, επιθέσεις, απειλούνται με κοινωνική απομόνωση και προωθούνται στη σεξουαλική εργασία.

Παρά τις προόδους, τα μηνύματα της πολιτείας παραμένουν αντικρουόμενα. Αίσθηση προκάλεσε για παράδειγμα η απόφαση του ΕΣΡ να μην εγκρίνει τη δωρεάν προβολή διαφημιστικού σποτ του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ως κοινωνικού μηνύματος. Δεν πειράζει, το μήνυμα έχει περάσει ήδη. Είναι χρόνια που το Pride δεν έχει κιγκλιδώματα και περιχαρακώσεις. Με τους νέους κατεβαίνουν και οι μανάδες τους, οι στρέιτ φίλοι τους, πέρυσι είδαμε και αστυνομικούς. Δεν χρειάζεται να είσαι γκέι, τρανς, διεμφυλικός για να διατρανώσεις την αδιαπραγμάτευτη θέση σου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά της αδικίας. Πρόκειται για την αλφαβήτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή