Τα Σαββατιατικα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορτογαλικό γιουχάισμα

Δύσκολοι καιροί για αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Για τη μεν υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Οι δε Podemos επιχειρούν να αποκηρύξουν κάθε σχέση με τους άλλοτε Eλληνες συντρόφους για να μη σκιαχτούν ψηφοφόροι και εταίροι. Υπάρχουν «σύντροφοι», από την άλλη, που όχι μόνο δεν συγχωρούν τη συνομολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια, αλλά δεν διστάζουν και να το δείξουν. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι το κλιμάκιο που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του πορτογαλικού Μπλοκ της Αριστεράς (Bloco de Esquerda) την περασμένη Κυριακή στη Λισσαβώνα δεν πέρασε καθόλου καλά. Θυμίζω ότι το αριστερό κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά δεν μετέχει σε αυτήν. Στο συνέδριο η αντιπροσωπεία των Podemos χαιρετίστηκε πανηγυρικά και με θερμό χειροκρότημα. Δεν συνέβη το ίδιο όταν από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκε η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή μού λέει ότι η υποδοχή ήταν ένα παρατεταμένο «ου». Δεν ξέρω αν στο τέλος οι Πορτογάλοι ρώτησαν τους Eλληνες (πρώην) συντρόφους τίποτα του στυλ «αριστερά μπαίνοντας ή βγαίνοντας;».

Μαύρα μεσάνυχτα

Μέσα στη μαύρη νύχτα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Η διαπραγμάτευση με την κινεζική εταιρεία –εργασιακά και όχι μόνο– είχε ολοκληρωθεί μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα. Η κυβέρνηση προφανώς δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την εταιρεία για τις… αλλαγές.

Oταν η Cosco συνειδητοποίησε τι τη βρήκε, απηύθυνε την περίφημη επιστολή προς την κυβέρνηση. Και φυσικά ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο Πεκίνο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, έσπασε τα τηλέφωνα.

Το καλύτερο, όμως, είναι άλλο. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι την επιστολή συνέταξε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Cosco. Πρόκειται για τον Σπύρο Σαγιά, πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Τουλάχιστον, αυτός κοιτούσε τα ψιλά γράμματα των νομοσχεδίων που κατετίθεντο. Δεν ξέρω αν κάνουν το ίδιο ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Εκτός αν τους «ξέφυγε» επίτηδες…

Σημίτης κατά απλής αναλογικής

Αρνητικός με την πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική είναι ο Κώστας Σημίτης. Προβληματισμένος, όμως, ακούω ότι είναι και με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί τις επιφυλάξεις του και για το εκλογικό σύστημα και για τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και δεν είναι ο μόνος…

Σωθήκαμε…

Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται. Το ίδιο και η σπουδή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να εντάξουν τον Αλέξη Τσίπρα (για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν καίγονται) στις τάξεις τους. Ενίοτε, πάντως, προσπαθούν να τηρήσουν τα προσχήματα για να μην γκρινιάζουν οι έχοντες την αυθεντική σοσιαλιστική σφραγίδα (λέγε με ΠΑΣΟΚ). Κάτι τέτοιο έκανε ο Φρανσουά Ολάντ προ ημερών στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Παρουσία του Eλληνα πρωθυπουργού, είπε κάτι του τύπου «Αλέξη, σε καλωσορίζουμε, να ξέρεις ότι με τις δικές μας προσπάθειες και του αδελφού ΠΑΣΟΚ κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ». Ο Αλέξης απλώς δαγκώθηκε. Το ίδιο και η πραγματικότητα…

Οι πιο καλοί οι μαθητές

Σαν έτοιμη από καιρό είναι η Ν.Δ. να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θυμίζω ότι προηγήθηκε η διαβούλευση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πληροφορούμαι ότι τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις τις έκαναν οι Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Βαγιωνάς, Θ. Καράογλου, Χ. Δήμας και σύσσωμος ο τομέας Δημόσιας Διοίκησης – Δικαιοσύνης (Μ. Βορίδης, Κ. Τζαβάρας, Χ. Αθανασίου). Το τελικό σχέδιο με τις προτάσεις είναι έτοιμο από τον αρμόδιο συντονιστή Κώστα Τασούλα και αναμένει την επικύρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα περιέχει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ούτε μία στο εκατομμύριο

Το αίμα νερό δεν γίνεται. Μπορεί βέβαια και να γίνεται, όπως απέδειξε η μάχη των αδελφών Μίλιμπαντ για το τιμόνι των Βρετανών Εργατικών το 2010: ο Εντ πήρε το κόμμα. Ο Ντέιβιντ πήρε μια θέση σε οργάνωση για τους πρόσφυγες, στη Νέα Υόρκη. Το ενδοοικογενειακό δράμα μού θύμισε συνομιλητής μου στη Συγγρού. Ποιοι είναι οι Μίλιμπαντ της Ν.Δ.;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή