80 χρόνια πριν… 6-VΙI-1936

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρώμη, 5.- Ομάς αγνώστων εισήλθεν εντός κεντρικού καφενείου της Μαδρίτης και ήρχισε να πυροβολή κατά των πελατών. Δύο άτομα εφονεύθησαν και πολλά άλλα ετραυματίσθησαν. Οι πυροβολήσαντες εξηφανίσθησαν χωρίς να αναγνωρισθούν. Αι αρχαί φρονούν ότι οι δράσται ανήκουν εις το υπαλληλικόν προσωπικόν των καφενείων όπερ έχει προβάλει αιτήματα τα οποία δεν εγένοντο δεκτά.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Σοφοκλής Βενιζέλος και οι συμμεριζόμενοι τας αντιλήψεις του προέβησαν εις διάβημα προς τον κ. Θεμιστοκλή Σοφούλην ζητούντες όπως ούτος αποκηρύξη το μετά του [βουλευτού του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ)] Σκλάβαινα υπογραφέν συμφωνητικόν.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ, ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ ΕΓΚΩΜΙΟΝ:  (Από το σημείωμά του «Η κίνησις των περιοδικών. “Το 3ο Μάτι”».) « […] Σημειώνω μόνο την συμβολή του κ. Παπατσώνη… Πόσο τ’ αγαπά αυτό το περιοδικό ο σοφός μου φίλος –σοφός κι ένας από τους δυο τρεις ανώτατους συγχρόνους μας ποιητάς– φαίνεται από τον κόπο που έκαμε να δώσει μόνος του δυο και τρεις μεταφράσεις από τόσα διαφορετικά πρότυπα (τι πράγματι πρέπει να ξέρει!) και να γράψη συγχρόνως μια μελέτη για τον Δάντη. […].»

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΙΝΩΤΟΥ: «Η επίδρασις των Ελλήνων κλασικών εις το έργον του Ούγου Φωσκόλου. Α΄ – «Οι τάφοι» – Ομηρος». Της Μαριέττας Επτανησίας. [Σημ. «Φ»: Ασφαλώς πρόκειται για τη Μαριέττα Γιαννοπούλου – Μινώτου.]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΓΓ. ΖΑΜΠΑΚΗ:  (Από σημείωμα με την υπογραφή [Α.], πιθανόν [Τέλλος Αγρας].) « […] Σήμερον ο [βιβλιοπώλης] κ. Ζαμπάκης εκδίδει εις τόμον 154 σελίδων, καλαισθήτως τυπωμένον κατάλογον των σπανίων βιβλίων τα οποία διαθέτει […]. Εν συνόλω, ο κ. Ζαμπάκης παραθέτει 1.500 περίπου “είδη”. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι δεν αποτελούν όλα σπάνια αποκτήματα διά μίαν βιβλιοθήκην. […] Εν πάση όμως περιπτώσει ο κατάλογος περιλαμβάνει και τόμους σπανιωτάτους […]. Αι φωτοτυπίαι εξωφύλλων και εσωτερικών σελίδων κοσμούν και επεξηγούν συγχρόνως το κείμενον. […] Ο κατάλογος σπανίων βιβλίων του κ. Ζαμπάκη αναγινώσκεται ευχαρίστως όχι μόνον από τον συστηματικόν βιβλιόφιλον αλλά και από κάθε διανοούμενον. […] Διά των σελίδων του παρελαύνουν η ιστορία, η πνευματική και κοινωνική κίνησις της Ελλάδος επί τρεις τουλάχιστον εκατονταετηρίδας.» [Σημ. «Φ»: Εχει ενδιαφέρον εδώ ότι ο συντάκτης του σημειώματος χρησιμοποιεί τη λέξη «διανοούμενος» χωρίς να διαφαίνεται, έστω από τα συφραζόμενα, κάποιο πρόσημο πολιτικό, ιδεολογικό ή άλλο, κατά τον συρμό των καιρών μας.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή