Τα Σαββατιάτικα

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μυστηριώδης Λάρι

Μέρες «Γκαλμπρεϊθιάδας» καθώς είναι, μεταφέρω ιστορικό στιγμιότυπο από την τελευταία, χαοτική σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε λάβει χώρα στο ξενοδοχείο τους στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ο πρωθυπουργός μπει στο αεροπλάνο για την Αθήνα, όπου το ίδιο βράδυ θα έριχνε τα πυρηνικά του δημοψηφίσματος. Ως είθισται, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρισκόταν όλη την ώρα στο τηλέφωνο με διάφορους ξένους παράγοντες. Σε μία από τις συσκέψεις μιλούσε συνέχεια με κάποιον «Λάρι». Η συριζαίικη ομήγυρη άκουγε και αναρωτιόταν. «Ποιος είναι ρε… ο Λάρι; Ο Λάρι Μπερντ;», ρώτησε κάποια στιγμή ο Νίκος Παππάς τον Βαρουφάκη. Και όμως. Δεν ήταν ο Μπερντ, ούτε ο Θεός. Ηταν ο Λάρι Σάμερς, υπουργός Οικονομικών επί Κλίντον και προταθείς από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Λάρι, πάντως, δεν μιλούσε μόνο με τον Γιάνη. Μιλούσε και με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Και δεν ήταν ο μόνος Αμερικανός.

Εμπλοκή με τη γραβάτα

Το γνωστό δήθεν επαναστατικό dress code που έχουν επιβάλλει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο δεν περνάει παντού. Πόσο μάλλον στην Κίνα, όπου το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό. Το λέω, επειδή πληροφορούμαι ότι η… αγραβατοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Ναι μεν οι αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους της κινεζικής εθιμοτυπίας για το τι θα αντίκριζαν στη συνάντηση του Ελληνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό για να αποφευχθούν τυχόν εγκεφαλικά. Αλλά οι Κινέζοι δεν μπορούσαν με τίποτα να το χωνέψουν και διαμήνυσαν ότι θεωρούσαν την έλλειψη γραβάτας, έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του Λι Κετσιάνγκ. Τελικά, το θέμα έλυσε μόνος του ο Κινέζος πρωθυπουργός, που στη συνάντηση έβγαλε τη γραβάτα του για να δείξει οικειότητα προς τον Τσίπρα. Επιτέλους, βάλαμε τα γυαλιά σε έναν μεγάλο πολιτισμό…

Δεν ξεχνούν

Δεν ξεχνούν οι καραμανλικοί τη δημόσια τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών, ότι για τη διόγκωση του χρέους και του ελλείμματος ευθύνεται η κυβέρνηση Καραμανλή. Και με ερώτηση που υπογράφουν 43 βουλευτές με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, εγκαλούν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τον αφελληνισμό των τραπεζών. Σημειώνω ότι την επερώτηση δεν υπογράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την υπογράφουν, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν υπογράφουν ακόμη ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε συνυπάρξει αρμονικά με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν καταλαβαίνω την πρεμούρα για τον αφελληνισμό, αφού οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών είναι προαπαιτούμενο του Μνημονίου και το σχετικό φιρμάνι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη φθάσει στους αρμοδίους. Πάντως, οι καραμανλικοί μπορούν να ξανακοιμηθούν ήσυχοι. Ακούω ότι ο Στουρνάρας έχει κάνει ήδη την επιλογή του για το μέλος του ΤΧΣ που ορίζει η ΤτΕ. Θα είναι Ελληνας. Με προσόντα.

Θάψιμο

Το γινάτι βγάζει μάτι. Ενίοτε βγάζει και γέλιο. Αναφέρομαι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλείσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού τμήματος της Cosco Αγγελο Καρακώστα, απ’ οποιαδήποτε πανηγυρική εκδήλωση στο Πεκίνο, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής με τον ΟΛΠ. Ο Καρακώστας αποκλείστηκε στο παρά πέντε από τη λίστα με τους επιβαίνοντες στην πρωθυπουργική πτήση για Πεκίνο και πέταξε με κανονική πτήση. Η βεντέτα, όμως, είχε και συνέχεια. Μαθαίνω ότι ο Ελληνας πρεσβευτής στο Πεκίνο βολιδοσκοπούσε την κινεζική πλευρά, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να μην είναι παρών ο Καρακώστας στις επίσημες υπογραφές για τον ΟΛΠ. Οι Κινέζοι απάντησαν στέλνοντας τον Καρακώστα στη σεμνή εκδήλωση με μια χλιδάτη λιμουζίνα. Προφανώς, θα είχαν κατά νου τη ρήση του Κομφούκιου «πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δύο τάφους»…

Ο φάκελος του Κυριάκου

Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2013, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί ενώπιον της Αγκελα Μέρκελ με τα περίφημα διαγράμματα και το power point που είχε κάνει την οργανωμένη Γερμανίδα καγκελάριο να τον δει με άλλο μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, εμφανίστηκε ενώπιον των επενδυτών στο Λονδίνο με 40 σελίδες προτάσεων για την οικονομία. Τις μοίρασε σε όλους, δηλαδή και στους συνολικά 200 που συνάντησε.

Ινκόγκνιτο ο Τούρκος

Ενας υψηλός προσκεκλημένος βρέθηκε ινκόγκνιτο στην Αθήνα, το βράδυ της Δευτέρας, στο στρατόπεδο προσφύγων στο Σχιστό. Και όχι μόνο βρέθηκε, αλλά πήρε μέρος στο σερβίρισμα μερίδων του παραδοσιακού δείπνου του Ραμαζανίου, Ιφτάρ, σε Αφγανούς πρόσφυγες. Πρόκειται για τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάν. Μαζί του επί το έργον και ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. Η δωρεά έγινε από τον πρωθυπουργικό γόνο σε συνεργασία με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τις ελληνικές αρχές. Θυμίζω ότι η τελευταία φορά που ο υιός Γιλντιρίμ εθεάθη επί ελληνικού εδάφους ήταν στα Ποσειδώνια, καθώς ασχολείται με τα ναυτιλιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή