Εφαρμόζουν πιστά ό,τι θεωρούν λάθος

Εφαρμόζουν πιστά ό,τι θεωρούν λάθος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παλαιότερη κυβέρνηση είχε «ασπαστεί» τον ανέφικτο στόχο να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από κινήσεις αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς γνώριζαν ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν πωλούσε περιουσιακά στοιχεία που συγκέντρωναν το μυθικό αυτό ποσό. Κι όμως ξένοι εμπειρογνώμονες, οι εγχώριοι διοικούντες και άλλοι πρόθυμοι να αναμεταδίδουν ανοησίες αποδέχθηκαν τον «στόχο», παριστάνοντας ότι τον θεωρούν εύλογο!

Σήμερα ζούμε άλλο, εξίσου παράλογο, σκηνικό σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, διαθέτοντας τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό προπαγάνδας των τελευταίων δεκαετιών, παριστάνει ότι δεν υιοθετεί αυτά που συμφώνησε! Αναγκάζεται, λέει, να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν θέλει ούτε πιστεύει. Είναι η μοναδική κυβέρνηση που υπερηφανεύεται επειδή υλοποιεί μια πολιτική που θεωρεί βλαβερή…

Μόλις πριν από λίγους μήνες, τέλη του Mαΐου 2016, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων στον οποίο έχει συμφωνήσει με τους ξένους. Σε αυτόν, εκτός από τα περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν για πολλά χρόνια (προς Θεού δεν πωλήθηκαν…), υπάρχει και η πώληση της πλειονότητας των μετοχών του ΟΛΠ που ήδη έγινε και ανέλαβε η νέα διοίκηση των Κινέζων ιδιοκτητών. Και όμως ο αρμόδιος υπουργός έκλαψε γοερά πολλές φορές στην Ακτή Μιαούλη πριν παραδώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στους αγοραστές. Παραμένει «αριστερός αγωνιστής» κι ας ολοκλήρωσε τη σημαντικότερη αποκρατικοποίηση των τελευταίων ετών…

Στην κυβερνητική απόφαση που υπογράφουν πολλοί υπουργοί, περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού (με τον… αρχαιολογικό χώρο), η έκταση στην Αφάντου Ρόδου (με αρχαία επίσης…), η πώληση 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 67% του ΟΛΘ, οι μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου κ.λπ., η Εγνατία Οδός, το 35% των ΕΛΠΕ, το 4-5% του ΟΤΕ που είχε απομείνει στο Δημόσιο, το 17% της ΔΕΗ, απροσδιόριστο ποσοστό της ΕΥΔΑΠ, 23% της ΕΥΑΘ, 65% της ΔΕΠΑ, κάτι από τα ΕΛΤΑ και διάφορα ακίνητα.

Ηδη ο αρμόδιος για την ΔΕΗ υπουργός εκφράζει πλήρη διαφωνία για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, στην οποία συμφώνησε ο ίδιος υπογράφοντας την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί είναι φανερό ποιοι υπουργοί θα δώσουν προσεχώς θλιβερή παράσταση με τις διαφωνίες τους. Οσοι είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες δεσμεύθηκαν!

Το θέμα, πολιτικό και ηθικό, δεν απασχολεί τους ξένους πιστωτές, οι οποίοι είναι πανευτυχείς επειδή μια κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις και αδιαφορούν για τη μεθοδολογία με την οποία ξεγελιούνται οι ψηφοφόροι.

Αυτό που τελικά μένει, ωστόσο, είναι η πρακτική να αναζητούμε προσχήματα για να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο. Συχνά οι πολιτικοί κατηγορούνται ότι δεν τίμησαν τις προεκλογικές υποσχέσεις. Καμιά φορά έχουν τη δικαιολογία ότι βρήκαν μια κατάσταση χειρότερη από ό,τι νόμιζαν και αδυνατούν να κάνουν όσα υποσχέθηκαν. Σήμερα γίνεται κάτι χειρότερο. Δεσμεύονται ότι θα κάνουν αποκρατικοποιήσεις, τις υλοποιούν όμως κλαίγοντας επειδή ανέλαβαν δεσμεύσεις, εκβιαζόμενοι! Προσβλέπουν στην επιείκεια των ψηφοφόρων που κορόιδεψαν. Και είναι πιθανό να την κερδίσουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή