«Αυτό το ΤΕΙ δίνει ψήφους, να το αφήσω;»

«Αυτό το ΤΕΙ δίνει ψήφους, να το αφήσω;»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τμήμα ΤΕΙ Τεχνολογίας Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ούτε ένα μόνιμο καθηγητή. Οπως και εκείνο των Πολιτικών Δομικών Εργων στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και το Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα, καθώς και το Λογοθεραπείας Καλαμάτας. Ας το αναλογισθούμε: ουσιαστικά χωρίς ένα διδάσκοντα ώστε οι φοιτητές του τμήματος να έχουν ένα σημείο αναφοράς, να μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον! Τα τέσσερα τμήματα μαζί άλλα 15 που επίσης έχουν μονοψήφιο αριθμό διδασκόντων, επρόκειτο να βάλουν λουκέτο το 2017 με απόφαση του πρώην υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου. Και όμως, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει να τα διατηρήσει εν λειτουργία. Αίγιο, Πύργος, Μουδανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Λαμία, Αμφισσα, Λάρισα, Καρδίτσα, Δράμα, Καλαμάτα, Καστοριά, Μεσολόγγι, Χαλκίδα είναι οι επαρχιακές πόλεις που φιλοξενούν τα υπό κατάργηση τμήματα, και μάλλον οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές θα γλιτώσουν τον πονοκέφαλο. Από το 1990 και μετά, βουλευτές και δήμαρχοι στήριξαν, προς άγραν κομματικής πελατείας, το αίτημα των ψηφοφόρων τους για φοιτητές που θα νοικιάζουν, θα τρώνε και θα ψυχαγωγούνται στην επαρχία. Τώρα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αλλάξουν τροπάρι;

Πάντα η πελατειακή λογική υπαγορεύει αποφάσεις, ευτελίζοντας κάθε έννοια σοβαρού προγραμματισμού και «σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγική ανασυγκρότηση», όπως διατράνωνε η Σία Αναγνωστοπούλου, τέως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, η οποία και έθεσε το θέμα της παράτασης ζωής των 19 τμημάτων. Η κ. Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας (το ΤΕΙ Πάτρας έχει τα περισσότερα –5– τμήματα μεταξύ των 19), μάλιστα επιδιώκοντας ενδεχομένως συναίνεση, ρώτησε φέτος πρυτάνεις και πολιτευτές (φίλα προσκείμενους στις κυβερνήσεις του 2004 και 2007) τη γνώμη τους για την τύχη των ΤΕΙ.

Η αναρχία που δημιουργήθηκε με την αλόγιστη δημιουργία τμημάτων ΤΕΙ έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι θα οργανώσει τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Το πρώτο που απαιτείται αφορά το ξεκαθάρισμα των ΤΕΙ, με βασικό ερώτημα-κριτήριο ποια ακαδημαϊκότητα μπορεί να υπηρετείται από τμήματα με ελάχιστους διδάσκοντες που έχουν αντικείμενο κορεσμένο (π.χ. λογιστική, πληροφορική) ή μαξιμαλιστικό. Ας πούμε, απαιτούνται τέσσερα χρόνια σπουδών σε ίδρυμα τεχνολογικού τομέα για να διδαχθούν διεθνές εμπόριο, τεχνολογίες αλιείας ή τουριστικές επιχειρήσεις; Τα αντικείμενα αυτά κάλλιστα θα μπορούσαν να διδαχθούν σε δομές κατάρτισης, που θα οργανωθούν με βάση και την τοπική οικονομία. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, στην κατά τ’ άλλα πλήρως αποτυχημένη «Αθηνά» (το σχέδιο συγχωνεύσεων ΑΕΙ/ΤΕΙ), πήρε το 2012 την απόφαση για κλείσιμο των 19 τμημάτων. Η συνάδελφός του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σία Αναγνωστοπούλου την ανέτρεψε, αφήνοντας στον Κ. Γαβρόγλου τα «ευφρόσυνα» της απόφασης που θα ικανοποιήσουν βουλευτές και κομματάρχες. Εύγε στους πανεπιστημιακούς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή