ΑΠΟΨΕΙΣ

Με σταθερή πυξίδα

Σε δύο χρόνια, η εφημερίδα που διαβάζετε τώρα θα συμπληρώσει τα εκατό. Είναι πάντοτε δύσκολο να ισορροπείς ανάμεσα σε μια μεγάλη παράδοση και κληρονομιά και στην αδήριτη ανάγκη για συνεχή ανανέωση. Είναι μια πρόκληση που μας επιβάλλει να προχωράμε σε αλλαγές, όπως η σημερινή στο σχήμα της «Κ», αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε τις βασικές αρχές της.

Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη και απρόβλεπτη εποχή. Ολα τρέχουν πολύ γρήγορα, η προσοχή μας είναι διασπασμένη από τα πάμπολλα ερεθίσματα και την υπερπληροφόρηση. Τι μπορεί να προσφέρει μια σοβαρή εφημερίδα σε αυτούς τους καιρούς; Πρώτα απ’ όλα ιστορίες – αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν stories για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Το ρεπορτάζ, δηλαδή, που επιχειρεί να καταγράψει ένα πρώτο προσχέδιο της Ιστορίας. Και μετά ανάλυση και σχολιασμό των αρθρογράφων και χιούμορ των σκιτσογράφων. Ενα καλό σκίτσο και μία σοβαρή ανάλυση μπορούν να βάλουν σε τάξη όσα χαοτικά συμβαίνουν γύρω μας. Προσπαθούμε ακόμη να βρούμε θετικές ιστορίες, ειδικά στον τόπο μας που τόσο τις έχει ανάγκη: παραδείγματα νέων επιχειρηματιών που έχουν επιτύχει, ένα δημόσιο σχολείο που κάνει θαύματα, μια καλλιτεχνική προσπάθεια που κάνει τη διαφορά. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα είναι μία κουκκίδα σε ένα μεγάλο παζλ. Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη χώρα του, αν δεν καταλάβει τι τρέχει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Χρειαζόμαστε άραγε –καλές– εφημερίδες σήμερα; Αν κάποιος ρίξει μια ματιά γύρω του στην ποιότητα, στο ύφος και στο ήθος της ενημέρωσης, θα καταλήξει στο ότι ναι, τις χρειαζόμαστε. Δεν είναι εύκολη η μάχη της ενημέρωσης το 2017. Οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια δομική κρίση. Η οικονομία, και μαζί και τα διαφημιστικά έσοδα, συρρικνώνεται. Οι ευαγγελιστές του αριστερού και του δεξιού λαϊκισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν ένα ισοπεδωτικό και τοξικό κλίμα εναντίον κάθε μη ελεγχόμενου μέσου ενημέρωσης. Το «κλοπιright» έχει γίνει κανόνας στο Διαδίκτυο, κανιβαλίζοντας τη σκληρή δουλειά δημοσιογράφων. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μάς καθιστούν, όμως, πιο δυνατούς και προσηλωμένους στον στόχο μας. Αλλαγές γίνονται σήμερα και θα γίνουν και άλλες, όπως απαιτούν οι καιροί. Αλλά οι βασικές αρχές και η πυξίδα που μας κρατάει σε σταθερή πορεία δεν θα αλλάξουν. Δεν είναι δα και πολλά πράγματα σε αυτήν τη χώρα που έχουν αντέξει κοντά εκατό χρόνια…