Τα Σαββατιάτικα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο χασμουρητό

Δεν ήταν μόνον η αισθαντική φωνή και το γνωστό λιγωμένο ύφος του Γ. Σταθάκη που προκάλεσε χασμουρητά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την περασμένη Τετάρτη. Πρέπει να έφταιγε και το γεγονός ότι, αν και καλά προετοιμασμένος, ο υπουργός Περιβάλλοντος διάβαζε από χαρτί την παρουσίαση της ενεργειακής στρατηγικής που έκανε στους συμμετέχοντες. Κυρίως, όμως, υπήρχε η αίσθηση του déjà vu στα περί ενεργειακών πρότζεκτ. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, πάντως, δεν άντεξε και το εκστόμισε: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση, υπουργέ, τα ίδια ακριβώς έχω ακούσει στο παρελθόν από τον Γ. Μανιάτη». Ο κ. Μανιάτης, βέβαια, φρόντισε να το πει με ένα βιβλίο. Εισερχόμενος στη συνεδρίαση, μοίρασε σε όλους τους συμμετέχοντες και στους εκπροσώπους των κομμάτων ένα αντίτυπο του νέου του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει και την ενεργειακή στρατηγική 2010-2014. Αυτή, δηλαδή, που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Μόνον όπου μας συμφέρει.

Σπίρτο και φωτιά

Μένω στο ΕΣΕΠ, καθώς κάποια στιγμή τα πνεύματα αφυπνίστηκαν. Αφορμή, μια στιχομυθία των Ν. Κοτζιά και Γ. Κουμουτσάκου. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. έκανε μια φιλοφρόνηση στον Κοτζιά. Το πνεύμα της ήταν ότι ο ΥΠΕΞ δεν μιλάει πολύ και κάνει εξωτερική πολιτική, σε αντίθεση, όπως επεσήμανε με νόημα, «με κάποιους άλλους που με τις δηλώσεις τους πετάνε σπίρτο για να βάλουν φωτιά». Προφανώς ήταν η πάσα για να «καρφώσει» τον Π. Καμμένο, ειδικά με αφορμή τις δηλώσεις του περί πλειοψηφίας του αλβανικού στοιχείου στην ΠΓΔΜ και την ανάγκη δημιουργίας χριστιανικού τόξου στα Βαλκάνια. Ο Κουμουτσάκος προϊδέασε τον Κοτζιά ότι θα του καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Μου κάνετε ερωτήσεις για τον Καμμένο για να με εγκλωβίσετε, να απαντήσω αν συμφωνώ ή διαφωνώ», αντέδρασε ο ΥΠΕΞ. «Είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε κοινοβουλευτικά», αντέτεινε ο Κουμουτσάκος. «Μα, γιατί ρωτάτε εμένα για τις θέσεις Καμμένου;» επέμεινε ο Κοτζιάς. «Γιατί στην εξωτερική πολιτική πρέπει να υπάρχει μια συνοχή στην κυβέρνηση», σημείωσε ο «γαλάζιος» τομεάρχης. Θα μπορούσε βέβαια να ρωτήσει απευθείας τον πρωθυπουργό γιατί σφυρίζει αδιάφορα και «σφάζει» υπουργούς και συνεργάτες μόνον ένα βήμα πριν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Η θεία χάρη

Συνεχίζει τα δείπνα με βουλευτές ανά ομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς γιατί είτε δεν μπορεί είτε δεν αντέχει να τους δει όλους μαζί ή απλώς επειδή το να τους χωρίζει σε… τάξεις –ή σειρές– ανάλογα με τη χρονιά εκλογής θυμίζει αμερικάνικο στυλ αποφοίτησης. Την ερχόμενη Τρίτη, λοιπόν, στον Πειραιά θα τραπεζώσει την τάξη όσων έχουν εκλεγεί πριν από το 2004, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θανάσης Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Τασούλας. Σημειώνω ότι ο τελευταίος στην Κ.Ο. της περασμένης Τρίτης τους τρέλανε όλους με την παρέμβασή του. «Δεν πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας. Πιστεύω στη δύναμη της κολακείας, της διαβολής, της συνωμοσιολογίας, στη δύναμη της επαλήθευσης», είπε και θύμισε το δοκίμιο του Ζαν Φρανσουά Ρεβέλ «Η θεία χάρη του κράτους» και τον Μιτεράν, που έλεγε ότι τον πρώτο καιρό κάθε νέα εξουσία έχει πίστωση χρόνου από τους πολίτες να δείξει με παραδείγματα τι μπορεί να κάνει.

Η χώρα δεν σώζεται

Δεν ξέρω αν πράγματι οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι, όταν προ ημερών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στη Φρανκφούρτη για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Game over», έκανε παρουσίαση και στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε στυλ εσωτερικού σεμιναρίου. Το σουαρέ πληροφορούμαι ότι οργάνωσε ο Κλάους Μαζούχ, άλλοτε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, ο οποίος είχε συνυπάρξει με τον «Παπάκ». Το διά ταύτα της ζύμωσης που έγινε είναι ο μεγάλος προβληματισμός για τις γενικότερες θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Είναι μάλλον ο διπλωματικός τρόπος για να μας πουν ότι η χώρα δεν σώζεται.

Αγάπη μου, διέλυσα τη χώρα

Ενα ενδιαφέρον τραπέζι-πυριτιδαποθήκη οργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Φρανφκούρτη για την ελληνική οικονομία ο Economist. Το λέω επειδή στο ίδιο πάνελ θα μιλήσουν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο μόνος που λείπει είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν συμμετείχε, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Το δράμα της ελληνικής οικονομίας: αγάπη μου, διέλυσα τη χώρα».

Κάν’ το όπως ο Ερντογάν

Δεν κρατήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Τη «μαρτύρησε» την ημερομηνία –η 15η Ιουνίου– της νέας τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στους συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Η συμφωνία με τις άλλες δύο πρωτεύουσες ήταν να μην ανακοινωθεί ακόμη. Αλλά τόσο κόπο έκανε ο Τσίπρας για να επιβάλει ως τόπο συνάντησης τη Θεσσαλονίκη, να μην το «πουλήσει»; Προφανώς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ή επειδή ζήλεψε τη δόξα του Ταγίπ Ερντογάν με το δίπορτο Αγκυρα/Κωνσταντινούπολη. Ή απλώς επειδή είναι αυτός που είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή