ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετρώντας αυτοχειρίες α λα ΣΥΡΙΖΑ

Να τρακάρω επειδή μιλούσα στο κινητό, το καταλαβαίνω. Να τρακάρω επειδή άκουγα τη Χαρά Καφαντάρη στο ραδιόφωνο, πού το ’χω δει γραμμένο; Ομως το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά που είχαν αλιεύσει και έπαιζαν οι «Οτινάναι» στον ΣΚΑΪ σε έβγαζε από τα ρούχα σου και παρ’ ολίγον και από τον δρόμο. «Κυρία Καφαντάρη», έλεγε ένας βιοτέχνης από τη Θεσσαλονίκη στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «λυπούμαστε για τους νεκρούς του Λονδίνου (σ.σ.: η συζήτηση είχε ξεκινήσει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα), αλλά λυπούμαστε και για τους 10.000 και πάνω που είναι όσοι έχουν αυτοκτονήσει στην Ελλάδα από το μνημόνιο». Η απάντηση ήταν αποστομωτική, βγαλμένη από το μεγάλο εγχειρίδιο Επιβίωση σε Πάνελ Με Κάθε Τρόπο: «Οχι την τελευταία διετία!», αντέκρουσε η κ. Καφαντάρη.

Οχι την τελευταία διετία, λοιπόν. Τι να εννοούσε άραγε; Οτι για τις όποιες αυτοκτονίες δεν ευθύνονται τώρα τα μνημόνια γιατί τα ψηφίζουμε μεν, αλλά έχουμε ηθικό θέμα και κάπως μετράει αυτό; Μήπως ότι τα μνημόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο λάιτ, σε φτάνουν βία στην κατάθλιψη, όχι παραπέρα; Μήπως ότι από το ’15 και μετά σταμάτησαν τελείως οι αυτοκτονίες, καθώς επέστρεψε η ελπίδα στους υποψήφιους αυτόχειρες; Αλλωστε ουρές έκαναν τα αυτοκίνητα στην έξοδο του Πάσχα, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός. Εχει αναθαρρήσει ο λαός. Ή μήπως εννοούσε ότι σταματήσαμε να μετράμε και τις αυτοκτονίες, γιατί τι να πρωτοπρολάβει η έρμη η κυβέρνηση; Ανάλογες απορίες είχε και το πάνελ (το να ψάξω το βίντεο ήταν μονόδρομος), οπότε η κ. Καφαντάρη «διευκρίνισε» ότι αναφερόταν στις 10.000 αυτοκτονίες που δεν έγιναν όλες την τελευταία διετία (!), για να ανασύρει έπειτα το χιλιοτραγουδισμένο «μην παραποιείτε τα λόγια μου».

Το χειρότερο από όλα είναι βέβαια ότι ο διάλογος γινόταν στον αέρα, ήτοι πάνω στον ανυπόστατο μύθο των 10.000 αυτοκτονιών από τα μνημόνια (αλλού 8.000, αλλού «δεκάδων χιλιάδων»). Σύμφωνα με όλες τις επίσημες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, ΠΟΥ, Eurostat), από το 2009 έως το 2014, περίοδο για την οποία υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τις 2.833, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. στον σχετικό πίνακα (μ.ο. 5,4 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, με τον μ.ο. στην Ευρώπη να φτάνει τις 14,7). Ομως ήδη από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση για τις «χιλιάδες αυτοκτονίες από τη μνημονιακή πολιτική». Μολονότι αύξηση του απόλυτου αριθμού των αυτοχείρων πράγματι υπήρξε (44,5% μεταξύ ’09 και ’14), το φούσκωμα των στοιχείων, ένα επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω σε δυστυχείς ανθρώπους, εξυπηρετούσε. Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αμηχανία της κ. Καφαντάρη. Πώς να αντικρούσεις ως κυβέρνηση το στοιχείο που είχες εφεύρει ως αντιπολίτευση;