80 χρoνια πριν… 4-VIII-1937

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ: (Από το διάγγελμα του Μεταξά στην πρώτη επέτειο της επιβολής, από τον Γεώργιο Β΄, της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.) « […] Οι Σύμμαχοί μας απέκτησαν πλέον πεποίθησιν προς την Ελλάδα, και τοιαύτην ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΣΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΕΩΜΕΝΟΙ, ΑΚΑΤΑΛΥΤΟΙ ΠΛΕΟΝ, διότι έχουν την πεποίθησιν οι Σύμμαχοι ότι η Ελλάς αποτελεί παράγοντα ισχυρόν, ο οποίος δύναται νε εκπληρώνη τας υποχρεώσεις του. Με εννοείτε όλοι, χωρίς να υπάρχη λόγος να είπω τίποτε περισσότερον. […] » [Σημ. «Φ»: Ο Μεταξάς ασφαλώς εννοούσε τους Βρετανούς και προς αυτούς ήταν η δημόσια διαβεβαίωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Θα πρέπει να τους είχε ανησυχήσει πολύ η διαφαινόμενη προσέγγιση Βρετανίας και Ιταλίας. Τα κεφαλαία γράμματα είναι του επισήμου κειμένου του διαγγέλματος.]

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ: Λονδίνον, 3.- Ο Πρωθυπουργός κ. Νέβιλ Τσάμπερλαιν προτού αναχωρήση διά την Σκωτίαν, όπου θα διέλθη τας διακοπάς του, εδέχθη χθες εις το πρωθυπουργικόν μέγαρον της Ντώουνηγκ Στρητ τον Ιταλόν πρεσβευτήν. Ο κόμης Γκράντι, ο οποίος παρέμεινε επί 40 λεπτά της ώρας παρά τω Πρωθυπουργώ, εκόμισεν εις τον κ. Τσάμπερλαιν προσωπικήν επιστολήν εκ μέρους του κ. Μουσσολίνι. Η επιστολή είναι συντεταγμένη εις εγκάρδιον ύφος και ανταποδίδει τα αισθήματα, τα οποία εκφράζονται εν τη επιστολή ην ο κ. Τσάμπερλαιν απηύθυνε την παρελθούσαν εβδομάδα προς τον κ. Μουσσολίνι – δηλαδή λύπην διότι αι παρεννοήσεις επεσκίασαν τας αγγλο-ιταλικάς σχέσεις και ελπίδα περί ταχείας αυτών βελτιώσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή