ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν μπαίνουν καν στον κόπο

Υ​​πάρχει ένα καταπληκτικό μικρό μαγειρείο στη Νέα Ιωνία που μας έσωσε πολλές φορές τον προηγούμενο χειμώνα, κάτι βράδια με το ψυγείο άδειο και τον οργανισμό να αντιδρά στο ενδεχόμενο πρόσληψης άγνωστης ποσότητας λιπαρών από το τρίπτυχο πίτσα -σουβλάκι – μπέργκερ. Το ανακαλύψαμε στο λήμμα «μαγειρευτά» του e-food, την εφαρμογή για online ντελίβερι, που σαρώνει όπως όλες οι υπηρεσίες που διευκολύνουν έστω και λίγο τη ζωή μας χωρίς να μας κοστίζουν.

Προφανώς, από το ποσό που δίνουμε στον άνθρωπο που μας φέρνει ζεστό ζεστό το φαγητό μας, ένα ποσοστό θα παρακρατηθεί από την εφαρμογή, αλλά η αλήθεια είναι ότι τους συγκεκριμένους πεινασμένους πελάτες –εμάς– τους έφερε η εφαρμογή και όχι κάποιος άλλος καλός άνεμος. Προ e-food, οι πιθανότητες να συναντηθούν οι τύχες μας με το συγκεκριμένο μαγειρείο ήταν μηδαμινές, ίσες με το να εντοπίσεις ψύλλο σε ένα δάσος από φυλλάδια παραγγελιών. Σήμερα, το μαγαζί έχει μπει στον «χάρτη» μας, μπορούμε να το επισκεφθούμε και διά ζώσης ή να παραγγείλουμε απευθείας στο τηλέφωνό του, να το διαφημίσουμε σε φίλους και γνωστούς, ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να μπει στον υπολογισμό κόστους-οφέλους της επιχείρησης.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Taxibeat, πλέον Beat. Σε λίγο που θα συνδεθώ, καθώς το αυτοκίνητό μου το έπιασαν πάλι οι στραβές του, θα δω στον χάρτη τα ταξί που κινούνται κοντά μου. Με τον οδηγό που θα επιλέξω οι μοίρες μας δεν θα είχαν σμίξει αλλιώς, αφού μέχρι να πάρω τα πόδια μου να βγω στη λεωφόρο, καλό πεντάλεπτο, εκείνος θα είχε ήδη προλάβει να χαθεί στο ηλιοβασίλεμα. Μέσω του Beat εντόπισε πελάτισσα εκτός πορείας, στα ενδότερα μιας γειτονιάς, που πέρα από καλός και προσηνής άνθρωπος, δεν πάει «εδώ δίπλα» αλλά στην άλλη άκρη της πόλης. Και εδώ η εφαρμογή θα κρατήσει ένα ποσό για την υπηρεσία της.

Οτι εμάς, τους καταναλωτές, συμφέρει να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες τύπου e-food, Beat, Booking, e-table, skroutz κ.λπ είναι δεδομένο και αποδεικνύεται από τη διάδοσή τους. Για τους επαγγελματίες η λύση της εξίσωσης, το εάν αξίζει δηλαδή να συμβληθούν, είναι πιο απαιτητική δουλειά, ιδίως εν μέσω κρίσης, χωρίς βάση υπολογισμού. Και οι μεν και οι δε, πάντως, μελετάμε εξαντλητικά τις επιλογές μας, κάνουμε υπολογισμούς, έρευνες αγοράς, τα βάζουμε κάτω. Είναι αδιανόητο οι αρμόδιοι φορείς να μην μπαίνουν στον ίδιο κόπο.