Το Κονκλάβιο (14/11/17)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλασμένο τηλέφωνο

Ολοι μιλούν με όλους από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Και ακόμη περισσότεροι θα μιλήσουν τις ημέρες που απομένουν μέχρι τον δεύτερο γύρο της Κυριακής για τον νέο φορέα. Επισήμως, όπως μου το έθεσε εις εκ των υποψηφίων για τον νέο φορέα, από «αστική ευγένεια και συντροφικότητα». Περιμένω να δω αν αυτή, όπως και ο περίφημος «πολιτικός πολιτισμός» που επιδείχθηκε μέχρι την Κυριακή θα διατηρηθούν σε μια καθαρόαιμη μονομαχία στην Αγρια πασοκική Δύση.

Πάντως, μαθαίνω ότι το βράδυ της Κυριακής ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν τηλεφώνησε μόνο στη Φώφη. Κάλεσε και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν ξέρω αν θεωρείται αμαρτία να συγχαίρεις δύο για τον αγώνα τους, αλλά το δεύτερο τηλεφώνημα δεν ανακοινώθηκε. Ο Ανδρουλάκης, από την άλλη, μίλησε και χθες με τον Νίκο Αλιβιζάτο σχετικά με το ντιμπέιτ με τη Φώφη.

Να ζήσουν να το θυμούνται

Να ζήσετε να το θυμόσαστε… Κανένας δεν τολμά να το ενταφιάσει δημοσίως, αλλά εκτιμώ ότι οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα έχουν στην άκρη της γλώσσας την ευχή… Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και δη το επιτελείο της Γεννηματά επιμένουν ότι η ίδια παραμένει προσηλωμένη στο στοίχημα για τον νέο φορέα, παρότι οι κάλπες καταλήγουν σε μια ωραία ενδοπασοκική αναμέτρηση της παλιάς χρυσής εποχής. Φαντάζομαι αυτό εννοούσε ο Κώστας Λαλιώτης το βράδυ της Κυριακής στη Χαριλάου Τρικούπη όταν εκστόμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι επτάψυχο. Δεν χρειαζόταν βέβαια να πει τίποτα. Η παρουσία του τα λέει όλα.

Μαύρο

Βαριά η ήττα για τη Σεβαστουπόλεως, όπου κυριαρχούν μαύρα συναισθήματα. Ακόμη πιο βαρύ το γεγονός ότι ο Σταύρος δεν βρήκε την ψήφο του ούτε στα Χανιά. Σημειώνω ότι στο σύνολο της Κρήτης η διαφορά της Γεννηματά από τον Ανδρουλάκη ήταν 600 ψήφοι. Η πόλωση βοήθησε τους δύο πρώτους και καταπόντισε τους υπολοίπους.

Ο πόλεμος των πασόκων

Τι θέλουν οι ψηφοφόροι; Καλή ερώτηση. Την ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο της Κυριακής διαδέχθηκε μάλλον απογοήτευση για το τι θέλει ο κόσμος που προσήλθε για να μετατρέψει τη διαδικασία στον πόλεμο των πασόκων. Εκτιμώ ότι πολύ διακριτικά οσονούπω θα αποσυρθεί από τα κεντροαριστερά εγκόσμια και η επιτροπή διαδικασιών. Ωραία η πίπα της ειρήνης που καπνίζουν όλοι από την αρχή της διαδικασίας. Αλλά όσοι γνωρίζουν δεν θέλουν να βρεθούν στη μέση ενός πασοκικού πολέμου.

Τρομακτικές «συμπτώσεις»

Υποτίθεται ότι, αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Σε ελεύθερη –αλλά όχι εξίσου ποιητική– μεταφορά του φαινομένου της πεταλούδας στα της ελληνικής πραγματικότητας, πληροφορούμαι ότι ο Κώστας Σημίτης παρατήρησε μια τρομακτική «σύμπτωση». Για την ακρίβεια, δύο: τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν το καλοκαίρι ότι ο αδελφός του Σπύρος είναι ύποπτος για διακίνηση χρήματος παράνομης προέλευσης είχαν συμπέσει με την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ. Ο δεύτερος γύρος των ίδιων δημοσιευμάτων –είχαν απαντηθεί και τότε, όπως και τώρα– «συνέπεσε» με τον πρώτο γύρο της κάλπης για τον νέο φορέα. Τυχαίο; Ο Σημίτης δεν το νομίζει…

Καμπάνες για τη σαρία

Μια προαναγγελθείσα καμπάνα αναμένεται να χτυπήσει οσονούπω. Και δεν θα είναι ευχάριστη. Αναφέρομαι στη δίκη για τη σαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η καμπάνα θα ηχήσει δυνατά στις 6 Δεκεμβρίου. Και επειδή η απόφαση του ΕΔΔΑ δεν μπορεί να αλλάξει, πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει κινήσεις για να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έχει ήδη μιλήσει για αλλαγές στο θέμα της σαρίας. Μένει να φανεί αν ο Αλέξης Τσίπρας θα τις συγκεκριμενοποιήσει από την Κομοτηνή. Πάντως, ακούω ότι η επικρατέστερη σκέψη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε προαιρετικοποίηση της σαρίας. Τι σημαίνει αυτό; Ούτε κατάργησή της ούτε και ισχύς της, καθώς θα δίνει στους μειονοτικούς το δικαίωμα της επιλογής. Το δικαίωμα αυτό δεν είναι όσο αθώο φαίνεται. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Κυριάκος καλεί Φώφη, Ανδρουλάκη

Οι επικοινωνίες που έχουν ειδικό βάρος, πάντως, είναι αυτές που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με τη Φώφη Γεννηματά όσο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος εξέφρασε ήδη από το βράδυ της Κυριακής την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες για τον νέο φορέα, χαρακτηρίζοντάς την «οξυγόνο για τη δημοκρατία». Την επανέλαβε χθες και στους δύο μονομάχους που πηγαίνουν στον τελικό την Κυριακή. Υποθέτω ότι, λόγω της αστικής του παιδείας, τους ευχήθηκε και καλή επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή