Το Κονκλάβιο (21/11/17)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομφαλοσκόπηση τέλος

«Δεν μπορεί η προετοιμασία του συνεδρίου του νέου φορέα να είναι πλέον το σύνολο της δραστηριότητάς μας. Δεν γίνεται να ομφαλοσκοπούμε». Αυτό μου επεσήμανε στενός συνεργάτης της επανεκλεγείσας Φώφης Γεννηματά, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι από εδώ και στο εξής ο «χώρος» θα επιδείξει εξωστρέφεια και πολιτικές παρεμβάσεις αιχμής. Είναι, εξάλλου, προφανές πόσο έλειψαν οι εν λόγω παρεμβάσεις το τελευταίο εξάμηνο. Για τους πιο υποψιασμένους παρατηρητές, πάντως, αυτό μπορεί να είναι και μια ντρίμπλα, καθώς ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής τα πότε και τα πώς της διοργάνωσης του συνεδρίου του νέου φορέα. Αρμόδια πηγή μού έλεγε ότι ο ρεαλιστικός στόχος επιβάλλει να μη γίνει το συνέδριο πριν από τον Φεβρουάριο (και νωρίς είναι…). Αυτό προκειμένου, όπως το έθεσε, να δοθεί χρόνος για να γίνει όσμωση των διαφόρων δυνάμεων και για την… ανίχνευση προβλημάτων. Εγώ δεν βλέπω, πάντως, κανένα πρόβλημα. Η Φώφη παραμένει πρόεδρος, ο Ανδρουλάκης παραμένει ΠΑΣΟΚ και ο Θεοδωράκης Ποτάμι. Η μόνη διαφορά είναι ίσως ότι ο Καμίνης θα ηγηθεί τάσης. Και η ζωή συνεχίζεται.

Πιο κοντά

Η Κύπρος πράγματι τους έφερε πιο κοντά. Ή, μάλλον, ο Γιώργος Βασιλείου και η χθεσινοβραδινή παρουσίαση του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του «Προεδρία: οικοδομώντας το μέλλον» (εκδ. Παπαζήση). Για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεξε από το Κοινοβούλιο στην Παλαιά Βουλή. Σημειώνω ότι στο ίδιο πάνελ μίλησε και ο Τάσος Γιαννίτσης, ενώ στην πρώτη σειρά των ακροατών βρέθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Γιώργο, χάσαμε…

Δεν είναι ακριβώς όπως τα έγραψε το Spiegel, σχετικά με τη συνεννόηση Αθήνας – Βερολίνου που εμμέσως πλην σαφώς υπονοούσε ελληνογερμανική συμμαχία κάτω από το τραπέζι, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Βερολίνο την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), που μετεγκαθίστανται από το Λονδίνο λόγω Brexit.

Είναι κάπως έτσι. Πάντως, πληροφορούμαι ότι δεν υπήρξε σχετική επικοινωνία της Αγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και απλώς, όπως το έθεσε πηγή μου, υπήρξε μια ταπεινή και αμοιβαία ανταλλαγή ψήφων. Την υποψηφιότητα της Ελλάδας στήριζαν μέχρι χθες –ημέρα της τελικής ψηφοφορίας των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος– οι χώρες του Νότου, κάποιες σκανδιναβικές και κάποιες κεντροευρωπαϊκές. Και ενώ μαθαίνω ότι κάποια στιγμή φάνηκε αχτίδα ελπίδας επειδή αποσύρθηκαν από την κούρσα της διεκδίκησης η Ιρλανδία, η Κροατία και η Μάλτα, τελικά φιναλίστ ήταν το Μιλάνο, η Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ. Η ελληνική υποψηφιότητα τερμάτισε στην έβδομη θέση μαζί με το Πόρτο και τη Στοχκόλμη. Γιώργο, χάσαμε…

Ο Ντράγκι και οι εμμονές

Υποθέτω ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει πολύ σημαντικότερα πράγματα να κάνει απ’ το να διαβάζει το φιλοκυβερνητικό φύλλο που καταπιάνεται μάλλον εμμονικά με τη στοχοποίηση όσων η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους. Πάντως, χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ρωτήθηκε από τον Γιώργο Κύρτσο αν εμπιστεύεται ακόμη τον Γιάννη Στουρνάρα μετά το επίμαχο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής και τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί διαρροής πορισμάτων από τον διοικητή της ΤτΕ. Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι ο Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει εργαστεί σκληρά για την ευημερία της Ελλάδας»…

Ωρα ΣΥΡΙΖΑ

Ευτυχώς που υπάρχει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το λέω επειδή δεν ξέρω με ποιον άλλον τρόπο θα μαθαίναμε σαββατιάτικα ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης (επίσης σαββατιάτικα, δηλαδή ημέρα αργίας του Ευρωκοινοβουλίου) ζήτησε το θέμα των καταστροφών στη Δυτική Αττική να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου (REGI). Σημαντική «λεπτομέρεια»: το αίτημα είχε υποβάλει ήδη από την περασμένη Πέμπτη η Μαρία Σπυράκη…

Φτυάρια επικών διαστάσεων

Βοά η αγορά για το «θάψιμο» –με φτυάρια επικών διαστάσεων– κεντρικών κυβερνητικών στελεχών στο οποίο επιδίδεται υποδιοικητής της ΤτΕ. Ο εν λόγω διαμηνύει μάλιστα ότι μιλάει εκ του ασφαλούς, καθώς εκτιμά ότι πολλοί απ’ αυτούς που θάβει σήμερα δεν θα υπάρχουν ύστερα από έναν πιθανό ανασχηματισμό. Ολα αυτά έχουν θυμίσει σε πολλούς ότι για την προσφιλή του συνήθεια να χρησιμοποιεί συνέχεια φτυάρια είχε εκπαραθυρωθεί και από θεσμική θέση στο οικονομικό επιτελείο το 2004. Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρει καν τη συγκεκριμένη θητεία στο βιογραφικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή