Σρεμπρένιτσα και Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίμενα χθες κάποια αντίδραση από τα ελληνικά κόμματα για την καταδίκη σε ισόβια του Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη Ράτκο Μλάντιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Από την άλλη, είναι ίσως πιο λογική και έντιμη η σιωπή σε μια χώρα στην οποία τα ΜΜΕ απέφευγαν επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά στη Σρεμπρένιτσα και τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων το 1995. Εγκριτοι δικηγόροι χρηματοδοτούσαν την ηγεσία των Σερβοβοσνίων κι αποκαλούσαν τον επονομαζόμενο «Χασάπη των Βαλκανίων» «γοητευτικό, φιλικό και άμεσο». Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχαν δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τη σερβοβοσνιακή ηγεσία έτοιμη να ζητήσει άσυλο στο Αγιον Ορος μετά τον πόλεμο. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης υποστήριζε ευλαβικά κατά τη δεκαετία του ’90 τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ δεκάδες βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούσαν το 2001 να μην εκδοθεί στη Χάγη. Στο όνομα της Ορθοδοξίας και των αδερφών Σέρβων, διαμορφώθηκε στη χώρα μας μια αντιδυτική στάση, απελπιστικά μειοψηφική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οσοι τολμούσαν τότε να εκφράσουν αντίθετη άποψη αντιμετωπίζονταν με καχυποψία είτε ως απλοί ευρωλιγούρηδες είτε ως στυγνοί πράκτορες.

Οπως έχει αποδειχθεί, η συμπαράσταση της Ελλάδας δεν περιοριζόταν μόνο στη φραστική αλληλεγγύη, την οικονομική ενίσχυση, τη μιντιακή προβολή ή τη νομική συνδρομή προς το Βελιγράδι και την Μπάνια Λούκα. Ελληνες εθελοντές είχαν πάρει μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μια υπόθεση που ουδέποτε διερευνήθηκε διεξοδικά από την ελληνική Δικαιοσύνη. Εκτιμάται ότι 35-40 ονόματα, μέλη της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ), βοήθησαν τους Σέρβους της Βοσνίας στη γενοκτονία. Αλλωστε στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» είχε δημοσιευθεί φωτογραφία με λεζάντα «Ελληνες πατριώτες πολεμούν στο μέτωπο της Βοσνίας στο πλευρό των Σέρβων. Ανάμεσά τους και μέλη της Χρυσής Αυγής». Μόλις πέρυσι, Ελληνες χούλιγκαν ξετύλιξαν πανό με αναφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στη διάρκεια αγώνα της Εθνικής μας με τη Βοσνία, ενώ ένας θεατής απαθανατίστηκε στις κερκίδες του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» να κρατάει σημαία με το έμβλημα της παραστρατιωτικής οργάνωσης Τσέτνικ, με σήμα τη νεκροκεφαλή.

Η χθεσινή απόφαση της Χάγης αποτελεί έναυσμα και για την Ελλάδα, να κάνει την αυτοκριτική της, να αναθεωρήσει και να διερευνήσει τη συνενοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή