Ποιος φοβάται τον Γιάννη Στουρνάρα;

Ποιος φοβάται τον Γιάννη Στουρνάρα;

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κρύβεται πίσω από τη νέα επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Τις πληροφορίες για εισαγγελική έρευνα εναντίον του την περασμένη εβδομάδα διαδέχθηκαν νέες «αποκαλύψεις» κυριακάτικης εφημερίδας –που σε ένα χρόνο λειτουργίας δεν έχει ανακαλύψει ούτε ένα σκάνδαλο στις πρακτικές των κυβερνώντων– περί δήθεν ανακριβειών στο «πόθεν έσχες» του. Τους ισχυρισμούς αυτούς, που ο κ. Στουρνάρας διαψεύδει, υιοθέτησε πλήρως σε μία ακόμη ψύχραιμη ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Για την πρώτη επαναστατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών του Αντώνη Σαμαρά, ήταν εξαρχής κόκκινο πανί. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. Εδειχναν να αγνοούν ότι ο κ. Στουρνάρας όφειλε, ως ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης, να δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις του και ότι η απειλή που συνιστούσαν για τις αποταμιεύσεις των πολιτών οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου έφερε μια πρόσκαιρη νηνεμία στις σχέσεις της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης. Τον Νοέμβριο του 2015, ο κ. Στουρνάρας φιλοξένησε τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Δραγασάκη για γεύμα στα γραφεία της τράπεζας.

Την ίδια εποχή, όμως, η κυβέρνηση –ιδιαίτερα ο κ. Δραγασάκης– άρχισε να μιλάει για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Μη έχοντας μάθει τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος, και παρά τις διαπρύσιες διακηρύξεις τους, οι κυβερνώντες ήθελαν να χτίσουν τη δική τους διαπλοκή με όχημα μη συστημικές τράπεζες, που θεωρούσαν ότι είναι εκτός του πλαισίου εποπτείας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Εκεί βρήκαν μπροστά τους τον κ. Στουρνάρα, με κορύφωση την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, όπου η κεντρική τράπεζα μπλόκαρε επιτυχώς τις κυβερνητικές επιλογές για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Για τη θεσμική στάση του, ο κ. Στουρνάρας έχει υποστεί –και συνεχίζει να υπόκειται– βρώμικο πόλεμο. Μάιο του 2015, πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας δημοσίευε email εκπροσώπου της ΤτΕ προς δημοσιογράφο σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας – χωρίς η πηγή να είναι ούτε ο εκπρόσωπος ούτε ο δημοσιογράφος. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, την ίδια μέρα που η Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ απέρριπτε τις κυβερνητικές επιλογές για την Τράπεζα Αττικής, πραγματοποιήθηκε έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι το νεότερο κεφάλαιο σε μια κόντρα που πηγάζει από την αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ στους ανεξάρτητους θεσμούς και την αδυναμία του να κατανοήσει τη ζημία που προκαλεί στη χώρα η συνεχής απόπειρα υπονόμευσης του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή